Den hellige Julius Álvarez Mendoza (1866-1927)

Minnedag: 21. mai

Julius Álvarez Mendoza (1866-1927) En av De 25 hellige Mexico-martyrene

Den hellige Julius Álvarez Mendoza (sp: Julio) ble født den 20. desember 1866 i Guadalajara i delstaten Jalisco i Mexico. Han ble presteviet den 2. desember 1894. Han var sogneprest i landsbyen Mechoacanejo i bispedømmet Aguascalientes i Jalisco i hele sitt liv som prest. Han var en nidkjær hyrde, far og venn for barna, en fattig som levde blant de fattige. Han hadde lært skredderyrket for å kunne sy klær til så mange som mulig.

Han innpodet i sine sognebarn en stor kjærlighet til eukaristien og til Jomfru Maria. Han var utrettelig i sin tjeneste og besøkte stadig alle gårdene (ranchos) i området. Han var en oppriktig bønnens mann, og hans sognebarn kunne ofte finne ham resitere sitt breviar foran det hellige sakrament. Han oppmuntret sine sognebarn til å hjelpe til med rengjøring og pynting av kirken. Han hadde en spesiell kjærlighet for de fattige og gikk så langt som å gi bort sine egne klær til dem.

Etter forbudet mot offentlig gudsdyrkelse i 1925 nektet han å gå i dekning, men utførte sin tjeneste i hemmelighet. Han feiret messe på gårdene og han foretok ofte dåp i bekkene i fjellene og dalene nær byen. Under forfølgelsene var han forkledd som landarbeider. Den 26. mars 1927 dro p. Alvarez til en rancho for å lese messe da han ble overrumplet av en gruppe soldater. De bandt ham til salen på en hest og førte ham gjennom flere byer til Leon, hvor general Amaro dømte ham til å bli skutt.

Rundt klokken fem om morgenen den 30. mars kalte kaptein Grajeda ut presten. P. Alvarez spurte om de skulle drepe ham, og kapteinen forklarte at de hadde fått ordre om å gjøre det. P. Alvarez svarte: «Godt. Jeg vet at du må drepe meg fordi du har fått ordre om det, men la meg bare si noen få ord». Kapteinen gikk med på det, og presten fortsatte: «Jeg vil dø uskyldig ettersom jeg ikke har gjort noe galt. Min forbrytelse er å være en Guds tjener. Jeg tilgir deg». Deretter la han armene i kors og soldatene fikk ordre om å skyte. Dette var den 30. mars 1927 i San Julián i delstaten Jalisco. Liket ble kastet på en søppelfylling nær sognekirken i Mechoacanejo. Der står det nå et minnesmerke.

Julius ble saligkåret den 22. november 1992 og helligkåret den 21. mai 2000 av pave Johannes Paul II på Petersplassen i Roma som en i gruppen «Den hellige Kristoffer Magallánes og hans 24 ledsagere». Dette var meksikanske martyrer som ble drept av hat mot troen i de turbulente årene mellom 1915 og 1937. Av dem var 22 sekularprester og 3 legmenn. Deres minnedag er 21. mai, og den ble i det nye Missale Romanum (2002) satt inn i Kirkens universalkalender.

av Webmaster publisert 23.06.2003, sist endret 28.11.2015 - 02:56