Den hellige Juliana av Cumae (av Nikomedia) ( -305)

Minnedag: 16. februar

Skytshelgen ved fødsler; mot infeksjonssykdommer

Den hellige Juliana ble martyrdrept i 305 under keiser Diokletian, men det er litt tvil om hvor. Den forrige utgaven av Martyrologium Romanum (før 1970) hevder at hun led martyrdøden i Nikomedia i Lilleasia (i dag Izmid i Tyrkia), men det er mer trolig at det skjedde i nærheten av Napoli i Italia, muligens i Cumae, hvor hennes relikvier antas å være skrinlagt. Den hellige pave Gregor den Store ba biskop Fortunatus av Napoli om relikvier av henne til et oratorium som en kvinne hadde bygd på sin eiendom til ære for den hellige Juliana. Men ingenting sikkert er kjent om henne.

Hennes upålitelige legende forteller at hun var datter av fornemme foreldre i Nikomedia i Lilleasia. Faren var hedensk, mens moren ikke hadde noen tro. Ved en spesiell Guds styrelse følte hun seg allerede som barn tiltrukket av kristendommen og besøkte i hemmelighet de kristnes forsamlinger. Etter at hun var blitt døpt, bekjente hun seg snart offentlig som kristen. Hennes far hadde da hun var 9 år gammel lovt henne bort til en fornem yngling ved navn Evilasius,. Da hun var 18, skulle dette ekteskapet inngås. Men til foreldrenes forbløffelse nektet hun å gifte seg med ham hvis han ikke ble døpt. Etter at faren forgjeves hadde forsøkt å få henne til å ombestemme seg gjennom smiger og fagre løfter, forsøkte han å oppnå det samme ved å piske henne. Men også dette var nytteløst.

Da forloveden, som i mellomtiden var blitt romersk stattholder i Nikomedia, hørte dette, lot han Juliana bringe frem for seg. Igjen nektet hun å gifte seg med ham hvis han ikke ble kristen. Evilasius torturerte henne da på det grusomste og kastet henne i fengsel. Da kom djevelen til henne i skikkelse av en lysende engel. Han ba henne ofre til avgudene for å slippe ut fra fengselet og gifte seg med stattholderen. Etter en lang verbal konkurranse med djevelen bandt hun ham og kastet ham i bakken, og da avslørte han hvem han var.

Dagen etter var alle hennes sår borte, og hun leide djevelen etter seg i en lenke slik at han kunne bli til spott for menneskene. Den helliges mot gjorde stort inntrykk på tilskuerne, og mange ble kristne. Men Evilasius fortsatte å torturere henne. Først ble hun delvis brent på et bål, deretter ble hun kastet i en gryte med kokende olje. Til slutt ble hun halshogd.

Relikvier kom i 568 til Cumae, den gamle greske bosetningen ved Napoli, og i 1207 til Napoli. Hennes minnedag er 16. februar. Hennes navn står i Martyrologium Romanum. Hun avbildes som en jomfru som står eller sitter på en drage eller djevel med vinger, eller binder dragen med en lenke, eller lenker og pisker djevelen. Hun avbildes også med martyrkrone, palme og sverd.

av Webmaster publisert 05.09.1999, sist endret 28.11.2015 - 02:48