Den hellige Josef Isabel Flores Varela (1866-1927)

Minnedag: 21. mai

Josef Isabel Flores Varela (1866-1927) En av De 25 hellige Mexico-martyrene

Den hellige Josef Isabel Flores Varela (sp: José Isabel) ble født den 28. november 1866 i Santa María de la Paz i sognet San Juan Bautista i Teúl i erkebispedømmet Guadalajara i delstaten Zacatecas i Mexico. Han var en av de mest fremtredende studentene på seminaret i Guadalajara. Han ble presteviet den 26. juli 1896 og fra 1900 arbeidet han som sogneprest i landsbyen Zapotlanejo i delstaten Jalisco med sete i Matatlan. Han var en eksemplarisk prest med en stor kjærlighet til de fattige, og hans tjeneste var karakterisert av hans godhet og ansvarsfølelse. Han var biskoppelig formuesforvalter og grunnla et søsterfellesskap. Han avslo tappert å forlate sine sognebarn under de verste forfølgelsene, selv om han var forsiktig i utførelsen av sin tjeneste.

Kommunestyrets leder i byen, José Orozco, næret et sterkt hat mot prester og tilbød belønning til alle som fanget en prest i området. P. Flores ble forrådt for belønningens skyld av en mann ved navn Nemesio Bermejo, en tidligere seminarist som bodde sammen med ham. P. Flores ble arrestert og tilbudt friheten hvis han ville akseptere Calles' lover, men han nektet. Han ble da tatt med til presteboligen i Zapotlanejo, som hadde blitt gjort om til fengsel. Der ble han holdt i tre dager og netter uten mat eller vann. Orozco spilte musikk utenfor fengselet og sa til presten: «Du trenger bare å signere Calles' lov og så setter jeg deg fri». Presten svarte: «Jeg kommer til å få høre vakrere musikk i himmelen». Da hans søster besøkte ham, sa p. Flores til henne: «Gud vet at jeg er her; dette er hans vilje for meg».

Den 21. juni 1927 ble han tatt med til den kommunale kirkegården mellom klokken ett og to om morgenen, og der begynte de å torturere ham. Det ble lagt en lasso rundt kraven hans og han ble hengt opp i en grein, og deretter løftet de ham opp og ned tre eller fire ganger, men presten sa ingen ting. Til slutt sa han til torturistene: «Dette er ikke måten dere skal drepe meg, mine barn. Jeg skal fortelle dere hvordan dere skal gjøre det. Men først vil jeg si at hvis noen av dere har mottatt sakramentene av meg, ikke ødelegg deres hender».

En av dem som var til stede, sa: «Jeg kan ikke gjøre dette, for presten er min padrino (gudfar). Han døpte meg». Kommandanten sa da indignert: «Vel, da dreper vi deg også». Mannen svarte: «Da vil jeg dø sammen med min padrino». Mannen ble straks skutt. Deretter delte presten sine få eiendeler blant soldatene. De skulle til å skyte ham, men våpnene ville ikke gå av, så kommandanten, Anastasio Valdivia, skar over strupen på ham. Han ble straks gravlagt på det stedet hvor han ble drept på kirkegården i Zapotlanejo.

Josef Isabel ble saligkåret den 22. november 1992 og helligkåret den 21. mai 2000 av pave Johannes Paul II på Petersplassen i Roma som en i gruppen «Den hellige Kristoffer Magallánes og hans 24 ledsagere». Dette var meksikanske martyrer som ble drept av hat mot troen i de turbulente årene mellom 1915 og 1937. Av dem var 22 sekularprester og 3 legmenn. Deres minnedag er 21. mai, og den ble i det nye Missale Romanum (2002) satt inn i Kirkens universalkalender.

av Webmaster publisert 23.06.2003, sist endret 28.11.2015 - 02:48