Den salige Job Yi Il-eon (1767-1839)

Minnedag: 20. september

90. Den salige Job Yi Il-eon, koreansk legmann, ble født i 1767 i Daebeol i Hongju i Chungcheong-do i Sør-Korea. Han lærte katekismen fra sin far, Yi Jeom-son, før 1801 og ble katolikk. Hans voksennavn var Tae-mun. Han ble arrestert under Shinyu-forfølgelsen i 1801 og ble sendt i eksil til Anui i Gyeongsang-do. Han ble fengslet igjen fordi han var hatet av forhørsdommeren. Han fikk ikke en gang lov til å drikke vann. Han tilbrakte ti år i fengsel hvor han ble spottet og mishandlet, Men han holdt det ut for Gud kjærlighet. Han var et skinnende eksempel på hva det betydde å være katolikk. Han var under husarrest en tid etter forhørsdommerens ordre.

Fra 1815 bodde Job Yi med sin hustru i Anui. I mai 1826 ble han satt fri fra husarrest, og han flyttet til Imsil i Jeolla-do, hvor han praktiserte den katolske lære og viet seg til å forkynne evangeliet til sine naboer. Året etter brøt Jeonghae-forfølgelsen ut, og hans hustru ba ham om å flykte. Men han hørte ikke på henne, i stedet klaget han: «Jeg beklager at jeg ikke kunne dø som martyr tidligere. Ettersom jeg bor på et så avsidesliggende sted, har jeg ingen sjanse til å gi mitt liv for Herren. Hvor fortvilet jeg er».

Tre dager senere stormet politiet i Jeonju inn i hans hus og arresterte ham. Da trodde han at hans drøm endelig hadde gått i oppfyllelse og fulgte dem gladelig. I løpet av avhørene oppdaget guvernøren i Jeonju hans tidligere aktiviteter og ga ordre om å slå ham kraftig. Selv om han var kort og spedbygd holdt han ut smertene med sterk tro på Gud, noe som influerte folket. Forfølgerne sa til hverandre: «Vi blir narret av hans utseende. Han må vøre en av katolikkenes ledere». Avhør og tortur fortsatte natt og dag, men Job Yis tro ble aldri rystet. Da avsa guvernøren dødsdommen over ham og ga ordre om at han skulle settes i fengsel.

Job Yi måtte sitte i fengselet i Jeonju i tolv år sammen med den salige Peter Kim Dae-gwon (nr 94). Han undertegnet sin dødsdom ved tre ulike anledninger, og han avslo enhver aksjon for å redde hans liv. Under Gihae-forfølgelsen i 1839 ble Job Yi tatt med til markedsplassen i Jeonju i Jeolla-do og ble henrettet der i henhold til kongens ordre og døde som martyr. Det var den 29. mai 1839 (den 17. april etter månekalenderen). Han var 72 år gammel. Han døde sammen med fire andre, de salige Peter Sin Tae-bo (nr 91), Peter Yi Tae-gwon (nr 92), Paulus Jeong Tae-bong (nr 93) og Peter Kim Dae-gwon (nr 94).

Da Job Yi ble brakt til retterstedet, fulgte hans barn med ham, gråtende. Han sa til dem: «Jeg led i lang tid i fengsel. I dag drar jeg til himmelen. Hvorfor gråter dere? Vær lykkelig for mitt gode hell. Vær lykkelig over at deres far dør for Jesus Kristus. Jeg anbefaler dere å være gode katolikker».

Kilder: newsaints.faithweb.com, koreanmartyrs.or.kr - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 3. august 2014

 

av Per Einar Odden publisert 03.08.2014, sist endret 28.12.2015 - 12:04