Den hellige Johannes I av Chalon-sur-Saône (d. ~470)

Minnedag: 30. april

Den hellige Johannes (fr: Jean) levde på 400-tallet i det nåværende Frankrike. Ifølge et brev fra Sidonius Apollinaris som er gjengitt hos bollandistene, var Johannes først lektor og deretter erkediakon i kirken i Chalon-sur-Saône (Cabilonum) i Burgund. Da det oppsto en strid blant innbyggerne i Chalon om valget av biskop, ble Johannes bispeviet av den hellige biskop Patiens av Lyon sammen med andre biskoper til biskop av Chalon, og dermed var freden gjenopprettet.

Etter at han suksessfullt hadde innehatt bispeembetet i lengre tid, døde han rundt 470 (ifølge Migne rundt 490). Hans umiddelbare etterfølger var den hellige Sylvester, mens andre etterfølgere var de hellige Desiderius og Flavius, som deltok på det første og det andre konsil i Mâcon (Matisco) i årene 582 og 585 og som grunnla klosteret St. Peter i Chalon. Disse to biskopene skal pave Johannes VIII, da han i 878 reiste gjennom Chalon på tilbakereisen fra konsilet i Troyes (Trecis), ha helligkåret sammen med biskop Johannes I og samtidig foreskrevet at deres fest skulle feires den 30. april, samme dag som presten Desideratus.

På slutten av bollandistenes notis om de hellige biskopene Johannes. Desiderius og Flavius av Chalon-sur-Saône, som er forbundet med presten Desideratus, føyde de til at i et gammelt proprium for kirken i Chalon, trykket i Lyon i 1520, finner man den 30. april foreskrevet festen for de hellige biskopene Sylvester, Johannes, Agricola, Flavius, Veranus, Gratus, Lupus, Tranquillus og Desiderius, samt den hellige presten Desideratus.

Kilder: zeno.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 30. september 2013

av Per Einar Odden publisert 30.09.2013, sist endret 28.12.2015 - 12:06