De hellige Johannes og Festus av Tuscia (1. årh)

Minnedag: 24. juni

De hellige Johannes og Festus (it: Giovanni e Festo) led martyrdøden i Tuscia i Midt-Italia på et ukjent tidspunkt, muligens i det første århundret. Tuscia er en historisk region i Italia som omfattet territorier under etruskisk innflytelse, og dette navnet ble adoptert for Etruria etter den roerske erobringen. Mens Tuscia senere kom til å tilsvare dagens provins Viterbo, var det opprinnelig mye større, inkludert hele regionen Toscana, en stor del av Umbria og de nordlige delene av Lazio.

Disse martyrene sto under 21. desember i bollandistenes Elenchus, det vil si helgener med minnedag i tiden fra 21. (15.) oktober til 31. desember som bollandistene fortsatt skulle bearbeide, noe det aldri har blitt noe av. Også i det førkonsiliære Martyrologium Romanum ble de minnet den 21. desember:

In Tuscia sanctórum Mártyrum Ioánnis et Festi.

I Tuscia, de hellige martyrene Johannes og Festus.

I den nyeste utgaven av Martyrologium Romanum (2004) er de imidlertid flyttet til Roma og har minnedag den 24. juni:

Romæ ad Septem Palúmbas via Salária Vétere, sanctórum Ioánnis et Festi, mártyrum.

I Roma på stedet «ad septem palumbas» ved den gamle Via Salaria, de hellige Johannes og Festus, martyrer.

Via Salaria gikk nordover fra Roma til Castrum Truentinum (Porto d’Ascoli) ved Adriaterhavskysten. Septem palumbas betyr «syv skogduer» og synes å ha referert til et landsens vertshus.

Kilder: MR2004, CatholicSaints.Info, santiebeati.it, nominis.cef.fr, zeno.org, romanchurches.wikia.com - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 21. januar 2018

av Per Einar Odden publisert 21.01.2018, sist endret 21.01.2018 - 09:43