Den salige Johannes Won Gyeong-do (1774-1801)

Minnedag: 20. september

24. Den salige Johannes Won Gyeong-do, også kalt «Sasin», koreansk legmann, ble født i 1774 i Yeoju i Gyeonggi-do i Sør-Korea. Han kom fra en adelsfamilie. I 1797 da han var 23 år gammel, lærte han katekismen sammen med sin salige fetter Martin Yi Jung-bae (nr 23) fra Josafat Kim Geon-sun og ble katolikk. Etter dette introduserte han sin familie for Kirken. Han giftet seg med datteren av den salige Marcellinus Choe Chang-ju (nr 22).

På påskesøndag i 1800 besøkte Johannes Won en venn sammen med Martin Yi, og de tilba Gud og sang hymner sammen. På den tiden var dommeren i Yeoju fast bestemt på å utrydde den katolske religion fra sin region, så han ga ordre om at katolikkenes minste bevegelse skulle overvåkes i hemmelighet. Politiet ble informert om bønnemøtet, og da dommeren fikk den hemmelige rapporten, sendte han straks politiet for å arrestere katolikkene på deres bønnemøte. Johannes Won og de andre troende ble tatt med til regjeringskontoret i Yeoju.

På veien til politiet passerte de Johannes Wons hus. Hans gamle mor tryglet gråtende politiet om å la henne se sin sønn for siste gang, men de avslo hennes anmodning. Så snart de kom til Yeoju, avhørte politiet dem og torturerte dem for å tvinge dem til å forråde Gud og røpe oppholdsstedet til andre katolikker. Da kom Johannes Won med følgende erklæring på vegne av sine ledsagere: «I henhold til den katolske religion er det forbudt for oss å informere om andre mennesker og å skade våre naboer. Og det som er enda viktigere, er at vi ikke kan forråde Gud».

Etter dette ble de alle satt i fengsel i mer enn seks måneder og gjennomgikk harde avstraffelser. I løpet av den tiden var også, Marcellinus Choe, Johannes Wons svigerfar, som ble arrestert senere, i fengselet. Johannes Wons legeme var dekket av sår og blod etter de harde avstraffelsene og torturen, men han ble helbredet på mirakuløst vis. En dag kom hans aldrende tjenestepike til fengselet i håp om å endre hans mening ved å si at hans gamle mor og hans hustru sørget dypt. Men med hjelp av sin fetter Martin motsto han fristelsen.

I oktober 1800 ble Johannes og hans medkatolikker overført til guvernørens kontor i Gyeonggi, og der ble de hardt straffet igjen. Da Shinyu-forfølgelsen brøt ut året etter, torturerte guvernøren av Gyeonggi fangene enda hardere for å tvinge dem til å forråde sun religion. Men Johannes Won og hans medkatolikker ga aldri etter. De motsto alle fristelser og sto fast helt til slutten ved å oppmuntre hverandre og be for hverandre.

Til slutt, etter å ha hørt fangenes siste erklæringer, avsa guvernøren dødsdommen og rapporterte den til det kongelige hoff. I den skriftlige dødsdommen heter det: «Won Gyeong-do var dypt fylt sv den katolske religion og rådet sin eldre bror til ikke å utføre forfedreritene. Slik oppførsel er en ond gjerning som ødelegger menneskelige plikter».

Det kongelige hoff ga ordre om «å sende dem til deres hjemby for å henrettes slik andre landsbyboere vil vende seg mot den katolske religion». Johannes Won ble sendt til Yeoju i Gyeonggi-do sammen med sine medtroende, og der ble de henrettet den 25. april 1801 (den 13. mars etter månekalenderen) ved å bli halshogd, og slik led de martyrdøden i nærvær av en stor folkemengde. Johannes Won var 27 år gammel, og han ble henrettet sammen med Marcellinus Choe (nr 22) og Martin Yi (nr 23).

De første 103 koreanske martyrene ble helligkåret den 6. mai 1984 i Seoul av den hellige pave Johannes Paul II (1978-2005). Disse martyrene døde alle i periodene 1838-46 og 1866-67. Etter helligkåringen følte Den katolske kirke i Korea at de martyrene som døde i de andre forfølgelsene, også fortjente å bli anerkjent, så i 2003 begynte saligkåringsprosessen for 124 martyrer som døde in odium fidei i Korea i alle forfølgelsene mellom 1791 og 1888, samt for p. Thomas Choe Yang-eop (1821-1861), den andre koreanske presten etter den hellige Andreas Kim Dae-gon (1821-46), som ikke døde som martyr. Ved åpningen av saligkåringsprosessene i 2003 fikk alle de 125 tittelen «Guds tjener/tjenerinne» (Servus/Serva Dei).

Den 7. februar 2014 undertegnet pave Frans dekretet fra Helligkåringskongregasjonen som anerkjente de 124s død som martyrier in odium fidei («av hat til troen»), noe som ga dem tittelen «Ærverdige» (Venerabilis). Saligkåringen av de 124 ble foretatt den 16. august 2014 av pave Frans på plassen foran porten Gwanghwamun [Kwanghwamun], som er den viktigste og største porten til palasset Gyeongbokgung i Jongno-gu i Seoul. Vi har ikke funnet noen egen minnedag for disse nye salige, så foreløpig legger vi dem under 20. september, minnedagen for de 103 hellige martyrene fra 1984.

Kilder: newsaints.faithweb.com, koreanmartyrs.or.kr - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 3. august 2014

 

av Per Einar Odden publisert 03.08.2014, sist endret 28.12.2015 - 12:04