Den salige Josef Yun Bong-mun (1852-1888)

Minnedag: 20. september

124. Den salige Josef (eller Peter) Yun Bong-mun, koreansk legmann, ble født i 1852 i Gyeongju i Gyeongsang-do i Sør-Korea. Han var andre sønn av Stanislas Yun Sa-u og Magdalena, som bodde nær Gyeongju i Gyeongsang-do. Han praktiserte sin religion fra sin ungdom. Da hele hans formue ble konfiskert av politiet under Byeongin-forfølgelsen i 1866, flyttet han og hans familie til Yangsan. Senere slo de seg ned i Jinmokjeong på øya Geoje (nå: Iun-myeon i Tongyeong-si i Gyeongnam) på jakt etter større religionsfrihet.

Josef Yuns far Stanislas Yun hadde allerede forpliktet seg til å forkynne evangeliet i hemmelighet. Da de flyttet til øya Geoje, lærte han Johannes Jins familie em evangeliet om Jesus Kristus og introduserte dem til Kirken. Gjennom denne forbindelsen giftet Josef Yun seg med Agnes Jin.

Vinteren 1887 avla p. A. P. Robert, som var ansvarlig for misjonen i regionen Gyeongsang-do, et pastoralt besøk til øya Geoje. Han administrerte sakramentene til katolikkene. Ved den anledning var Josef Yun guide for p. Robert og hans altertjener når han feiret messe. Han hjalp også til med katekismen. Femten voksne ble døpt i løpet av det året.

Neste vår, flere måneder etter at p. Robert dro, kom politiet i Tongyeong og grep og forfulgte katolikkene på Geoje for å tilfredsstille sin grådighet. Ved den anledning ble Josef Yun arrestert sammen med to andre katolikker. Han var den eneste av dem som ble tatt med til Tongyeong. han ble avhørt og hardt straffet for sin tro på Gud. Den øverste funksjonæren prøvde å overtale ham til å avsverge sin tro på Gud, men han nektet.

Den øverste funksjonæren i Tongyeong rapporterte straks dette faktum til guvernøren av Daegu. Han ga ordre om at alle katolikker skulle overføres til Jinju og henrettes og sa: «De er alle lik tyver». Josef Yun ble brakt til Jinju for videre avhør og tortur. Han forsvarte sin tro ved å resitere De ti bud. Den øverste funksjonæren sendte ham i fengsel og ga ordre til fangevokterne om å kvele ham til døde samme natt. Han ble hengt og døde som martyr den 1. april 1888 (den 20. februar etter månekalenderen) i Jinju i Gyeongsang-do. Josef Yun var 36 år gammel.

Etter at Josef Yun ble martyrdrept, rapporterte p. A. P. Robert følgende til biskopen: «Jeg hadde det hell å bli svært godt kjent med denne hellige martyren. Jeg kan forsikre Deres eksellense at han var en hengiven katolikk. Han var full av entusiasme for å omvende ikke-katolikker. Jeg la merke til hans bemerkelsesverdige tro og ønsket å få hans assistanse for mitt misjonsarbeid med evangelisering på mange øyer. Gud har tatt ham bort fra meg, men det er for å gi ham den heder som er reservert bare for Hans trofaste tjenere».

Dette skjedde etter at et kongelig edikt av 12. juni 1881 hadde kunngjort slutten på forfølgelsene, noe som var opptakten til religionsfriheten som ble proklamert i 1884.

De første 103 koreanske martyrene ble helligkåret den 6. mai 1984 i Seoul av den hellige pave Johannes Paul II (1978-2005). Disse martyrene døde alle i periodene 1838-46 og 1866-67. Etter helligkåringen følte Den katolske kirke i Korea at de martyrene som døde i de andre forfølgelsene, også fortjente å bli anerkjent, så i 2003 begynte saligkåringsprosessen for 124 martyrer som døde in odium fidei i Korea i alle forfølgelsene mellom 1791 og 1888, samt for p. Thomas Choe Yang-eop (1821-1861), den andre koreanske presten etter den hellige Andreas Kim Dae-gon (1821-46), som ikke døde som martyr. Ved åpningen av saligkåringsprosessene i 2003 fikk alle de 125 tittelen «Guds tjener/tjenerinne» (Servus/Serva Dei).

Den 7. februar 2014 undertegnet pave Frans dekretet fra Helligkåringskongregasjonen som anerkjente de 124s død som martyrier in odium fidei («av hat til troen»), noe som ga dem tittelen «Ærverdige» (Venerabilis). Saligkåringen av de 124 ble foretatt den 16. august 2014 av pave Frans på plassen foran porten Gwanghwamun [Kwanghwamun], som er den viktigste og største porten til palasset Gyeongbokgung i Jongno-gu i Seoul. Vi har ikke funnet noen egen minnedag for disse nye salige, så foreløpig legger vi dem under 20. september, minnedagen for de 103 hellige martyrene fra 1984.

Kilder: newsaints.faithweb.com, koreanmartyrs.or.kr - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 3. august 2014

 

av Per Einar Odden publisert 03.08.2014, sist endret 28.12.2015 - 12:06