Den hellige Januarius Sánchez Delgadillo (1886-1927)

Minnedag: 21. mai

Januarius Sánchez Delgadillo (1886-1927) En av De 25 hellige Mexico-martyrene

Den hellige Januarius Sánchez Delgadillo (sp: Jenaro) ble født den 19. september 1886 i Zapopán i bispedømmet Guadalajara i delstaten Jalisco i Mexico. Han ble seminarist i Guadalajara og ble presteviet den 20. august 1911. Han ble kapellan i landsbyen Tamazulita ved Tecolotlán i bispedømmet Autlán i Jalisco. Han ble kjent for sitt pastorale arbeid for sognebarna og de syke og for sine organisatoriske og administrative evner.

Under forfølgelsene fortsatte han å utføre sin prestetjeneste så godt han kunne, med apostolisk iver og god organisering. Han feiret messe i private hjem og var ikke redd for noe eller noen. Han sa til en venn: «Jeg tror at mange vil bli drept i denne forfølgelsen, og jeg tror at jeg kommer til å bli en av de første».

Den 17. januar 1927 var han ute på landet sammen med noen fra landsbyen da en gruppe soldater begynte å følge etter dem. Han ble arrestert og tatt med til Tecolotlán. Nær midnatt ble han tatt med ut til et sted som het La Loma i åsene ved Tecolotlán, hvor det var et stort mesquite-tre. En mann som bodde like ved, har fortalt hva som skjedde.

Soldatene la et tau rundt halsen på presten. Han sa da: «Godt, mine landsmenn, dere skal henge meg. Men jeg tilgir dere, og Gud min Far tilgir dere også og lenge leve Kristus Kongen!» Deretter ble han drept - det var blitt den 18. januar 1927. Etter henrettelsen gikk en av soldatene til huset like ved og sa til mannen som bodde der: «Vi gjør deg ansvarlig for mannen som henger der. Hvis noen skjærer ham ned, kommer vi til å henge deg også».

Etter at soldatene dro, gikk mannen for å se på prestens lik, og han forsto at det hadde blitt skutt og stukket med en bajonett. Liket hang der en tid før noen forsto hvem det var, ettersom det var så maltraktert. Da det ble identifisert som sognepresten, ble det tatt med til kirkegården og gravlagt. Hans relikvier ble overført til Cocula i Jalisco i 1934.

Januarius ble saligkåret den 22. november 1992 og helligkåret den 21. mai 2000 av pave Johannes Paul II på Petersplassen i Roma som en i gruppen «Den hellige Kristoffer Magallánes og hans 24 ledsagere». Dette var meksikanske martyrer som ble drept av hat mot troen i de turbulente årene mellom 1915 og 1937. Av dem var 22 sekularprester og 3 legmenn. Deres minnedag er 21. mai, og den ble i det nye Missale Romanum (2002) satt inn i Kirkens universalkalender.

av Webmaster publisert 23.06.2003, sist endret 28.11.2015 - 02:48