Den hellige Katarina Tomás av Palma (1531-1574)

Minnedag: 5. april

Den hellige Katarina Tomás av Palma (1531-1574)

Den hellige Katarina Tomás (sp: Catalina) ble født den 1. mai 1531 i Valldemosa på den spanske øya Mallorca, hvor hun tilbrakte hele sitt liv. Hun kom fra enkle kår og hadde en hard og ulykkelig barndom, for hun ble foreldreløs som syvåring og oppdratt av en onkel på farssiden som behandlet henne som en tjener. Allerede i barndommen ble hun omgitt av en egenartet fortryllelse, og jenta utøvde en spesiell utstråling på sine medmennesker.

Som femtenåring følte hun et kall til ordenslivet, men hennes skriftefar overbeviste henne om å vente en stund. I stedet ble hun tjenestejente i en husholdning i Palma, hovedstaden på Mallorca, hvor hun lærte å skrive og lese. Som tyveåring ble hun kanonisse hos de regelbundne augustinerkanonissene (Canonici Regulares Sancti Augustini – CSA) i Palma. Der levde hun et fromt liv resten av livet.

Katarina ble utsatt for en rekke merkelige fenomener, både trøstende og skrekkinngytende, og hun hadde profetiske evner. Hun opplevde også besøk fra engler og de hellige Antonius av Padova og Katarina av Siena. Hun ble angrepet åndelig og fysisk av mørke makter og hun gikk noen ganger inn i transer som varte i flere dager. Hennes sår fra disse prøvelsene ble behandlet av de hellige Kosmas og Damian.

Katarina prøvde å aldri la disse ekstraordinære fenomenene hindre seg i å utføre det daglige arbeide. Hun var tålmodig og fast i troen på Gud, så derfor klarte hun seg gjennom alle prøvelser hun ble pålagt. Av sine medsøstre ble hun delvis betraktet med forundring, delvis med beundring. I de siste årene av sitt liv var hun i konstant ekstase.

Katarina døde den 5. april 1574 i Palma, 43 år gammel. Der ble hun også gravlagt. Hun ble saligkåret den 12. august 1792 (dokumentet (Breve) var datert den 3. august) av pave Pius VI (1775-99) og helligkåret den 22. juni 1930 av pave Pius XI (1922-39). Hennes minnedag er dødsdagen 5. april, men 1. april nevnes også. Hennes navn står i Martyrologium Romanum.

av Webmaster publisert 04.01.2006, sist endret 28.11.2015 - 02:48