Den hellige Kenan av Damleag (d. ~500)

Minnedag: 24. november

Den hellige Kenan (Cianan, Kea, Kay, Quay) levde på 400-tallet i Irland. Han skal ha kommet fra kongefamilien i Munster, og ifølge sine akter var han elev av munken Nathan. I sin ungdom var han en av femti gisler som ble gitt til High-King Lóegaire mac Néill av Tara (d. 463) av de irske fyrstene for å garantere fred. De ble satt fri på biskop Kiarans forbønn. Deretter dro han til Frankrike, hvor han sammen med den hellige Patrick av Irland (385-461) (Pádraig) tilbrakte en tid i stor iver ved klosteret til den hellige Martin av Tours (ca 316-97).

Da Kenan vendte tilbake til Irland, forkynte han med suksess i Connacht (eng: Connaught) før han flyttet til Leinster, hvor han grunnla en kirke som til denne dag heter «Kenans skog». Deretter dro han til Owen (Tir-oen), som hadde navn etter hans mors Ethnes onkel, kong Owen av Munster. Der rev han ned et gudebilde med et alter som var viet til avguden, og på stedet bygde han en kristen kirke. I officiet for Kenan sies det at han var den første irske biskop som bygde sin katedral av stein, og den ble av den grunn kalt Damleag (gammelirsk: dam = hus; liag = stein), som senere er korrumpert til Duleek i grevskapet Meath.

Kenan døde rundt 500 (en tradisjon sier 24. november 489). Hans minnedag er 24. november. Patrick mente at Kenans skrifter var bedre enn hans egne. Duleek led kraftig gjennom flere branner og danskenes ødeleggelser, så bispesetet ble innlemmet i Meath.

Kilder: Benedictines, Bunson, KIR, CSO, Patron Saints SQPN, Infocatho, celt-saints, Butler 1866 - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 12. april 2004

av Webmaster publisert 12.04.2004, sist endret 28.12.2015 - 12:03