Den hellige Kieran av Tubbrid (400/500-t)

Minnedag: 10. november

Glassmalerier bak alteret i kirken Our Lady and St Kieran i Ballylooby i grevskapet Tipperary, som avbilder fire lokale helgener sammen med Madonna og barnet. F.v. Declan av Ardmore, Kieran av Tubbrid (kirkens navnepatron), Maria med barnet, Carthagus av Lismore og Odran MaighistirDen hellige Kieran (Ciarán, Ceran) levde på 400/500-tallet i Irland. Han var sønn av en Eachaidh og var skytshelgen for en kirke i Tubbrid (Tiobraid Mac nÉanna alias Tiobraid Naoi) i baroniet Iffa and Offa West i grevskapet Tipperary i den sørlige irske provinsen Munster. Tubbrid er mest kjent for sin forbindelse med Geoffrey Keating (Seathrún Céitinn), forfatter av Foras Feasa ar Éirinn («Historien om Irland»), men hadde en aktiv kult for denne St Kieran, noe som vises av det navnet som ble brukt lokalt på denne kirken, Cillín Ciaráin, «Kierans lille kirke». Keating nevner skytshelgenen for sitt hjemsogn bare en gang, men plasserer ham stolt på tredje plass blant et utvalg av helgener ved navn Kieran, bare etter de «to store» av Saighir og Clonmacnoise.

Et avsnitt i biografien om Declan av Ardmore (Déaglán) (400-t) forteller hvordan helgenen insisterte på å døpe spedbarnet Kieran, og han forutsa hans fremtidige storhet, noe som ble bekreftet av mange tegn og mirakler, inkludert grunnleggelsen av Tubbrid. Ettersom Tubbrid lå i bispedømmet Lismore, antyder den Déise-avstammingen som blir tilskrevet hans navnebror Kieran Mac Brannabh, at de to opprinnelig var identiske, til tross for forskjellen i farsnavn. For å komplisere ting ytterligere, hevder de sekulære genealogiene, som plasserer sistnevnte Kieran på et uidentifisert sted ved navn Uaramar, at Brannabh ellers var kjent som Breasal.

Kieran opptrer også i biografien til Tigernach av Clones (ca 475-549) (Tighearnach), som han sies å ha fulgt til Tours i Frankrike, kort før sistnevnte gjenopplivet en datter av kongen av Munster ved navn Eithne, muligens hun som har gitt navn til Temple-etney nær Tubbrid. Listen over homonyme helgener refererer også til Kieran av Tubbrid, og martyrologiene minnes ham den 10. november.

Kieran er et irsk navn som kommer fra det irske ordet Ciar som betyr mørk eller svart. Navnet betyr «den lille mørke», «mørk prins» eller «den mørkhårete». Ciar kan knyttes tilbake til Ciar, sønn av Fergus, konge av Ulster. Ordet kan også knyttes til andre navn, som Kerry, som betyr «Ciars folk». Listen over homonyme helgener regner opp tyve (angivelig forskjellige) helgener ved navn Kieran, og tretten av dem opptrer også i martyrologiene. De fremste helgenene av dette navn er de hellige Kieran av Saighir (d. ca 530) (Kieran den eldre) og Kieran av Clonmacnoise (ca 515-ca 549) (Kieran den yngre).

Bak alteret i kirken Our Lady and St Kieran i Ballylooby i grevskapet Tipperary er det glassmalerier som avbilder fire lokale helgener med Madonna og barnet. Fra venstre kan vi se de hellige Declan av Ardmore (Déaglán av Aird Mhór), Kieran av Tubbrid (Ciarán, Ceran) (kirkens navnepatron), Maria og barnet, Carthagus av Lismore (Mochuda) og Odran Maighistir (Odhrán)

Kilder: Ó Riain - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 13. juni 2015

av Per Einar Odden publisert 13.06.2015, sist endret 28.12.2015 - 12:06