Den salige Klara Badano (1971-1990)

Minnedag: 7. oktober

Den salige Klara Badano (1971-1990)

Den salige Klara Badano (it: Chiara) ble født den 29. oktober 1971 i Sassello i provinsen Savona i regionen Liguria i Nord-Italia, og hun tilbrakte det meste av sitt korte liv i hjembyen. Hun var eneste barn av lastebilsjåføren Ruggero Badano og hans hustru Maria Teresa Caviglia, som hadde vært gift i elleve år før de endelig fikk det barnet de ønsket så sterkt. Hun var atletisk og omgjengelig og likte å spille tennis, svømme, gå turer, synge og danse, og hun ønsket å bli flyvertinne.

Helt fra barndommen prøvde hun å fokusere sitt liv på evangeliene og deltok aktivt i livet til sin lokale kirke. Ni år gammel ble Klara i oktober 1980 med i Gen, Focolare-bevegelsens ungdomsorganisasjon. Medlemskapet utdypet ytterligere hennes hengivenhet til Guds ord, praktiseringen av meditasjon og utøvelsen av de kristne dyder. I 1981 ble hennes foreldre også med i bevegelsen. Hun korresponderte regelmessig med Focolare-bevegelsens grunnlegger og leder Chiara Lubich, og etter hennes anmodning mottok Klara det nye navnet «Luce», som betyr lys.

Mens hun gikk på videregående skole (liceo classico), følte den sekstenårige Klara seg tiltrukket av et religiøst liv. Men kort etter fikk hun diagnosen osteosarcoma (beinkreft) i skulderen. Klara insisterte på at hun likevel kunne bli misjonær, men kreften spredte seg raskt. Snart rammet den ryggraden, og hun kunne ikke lenger stå på beina. Til slutt aksepterte hun at hun ikke kom til å dra noen steder og aksepterte sin dødelige sykdom i tro. Hun forble munter og gjestfri selv under sykdommens mest smertefulle og lammende perioder. Slektninger, venner og behandlende leger fortalte om den ekstraordinære fred og strålende glede som hun utstrålte fra sitt rom på barnesykehuset Regina Margherita i Torino.

Klara Badano kort etter sin død

Klara tilbrakte sine siste dager i familiens hus i Sassello. Hun døde den 7. oktober 1990. Hun hadde sett for seg sin død som et bryllup, og hun valgte å bli gravlagt i en brudekjole, og hun valgte også hymner og lesninger som forvandlet hennes begravelsesmesse til en feiring av livet. Gamle og unge pilegrimer fra alle kanter begynte straks å besøke hennes grav på byens kirkegård, tiltrukket av hennes hellighets ry. Bispedømmet Acqui igangsatte informasjonsprosessen for hennes saligkåringsprosess i juni 1999.

Den 3. juli 2008 ble hennes «heroiske dyder» anerkjent og hun fikk tittelen Venerabilis («Ærverdig»). Den 19. desember 2009 undertegnet pave Benedikt XVI dekretet fra Helligkåringskongregasjonen som godkjente et mirakel på hennes forbønn.

Hun ble saligkåret lørdag den 25. september 2010 i helligdommen for Vår Frue av guddommelig kjærlighet (Madonna del Divin Amore) i Castel di Leva i utkanten av Roma. Som vanlig under dette pontifikatet ble seremonien ikke ledet av paven selv, men av hans personlige utsending, i dette tilfelle erkebiskop Angelo Amato SDB, prefekt for Helligkåringskongregasjonen i Vatikanet. Hennes minnedag er dødsdagen 7. oktober.

av Webmaster publisert 26.09.2010, sist endret 28.11.2015 - 02:48