Den hellige Kodratos av Aten (1. årh)

Minnedag: 26. mai

Den hellige Kodratos (gr: Κοδρατος; lat: Quadratus, Codratus, Kodratus, Chuadratus) var en disippel av apostlene og arbeidet i Aten og Magnesia (Thessalia). Han ble biskop av Aten etter den hellige Publius. Han reorganiserte menigheten etter en forfølgelse, kanskje under keiser Markus Aurelius. Han ble steinet, men overlevde og sultet i hjel i fengselet. Synaksariene skriver at han døde i 117 under keiser Hadrian (117-38).

Kodratos har blitt blandet sammen med den hellige Kodratos apologeten, som var den første personen vi kjenner til som skrev et forsvarsskrift (Apologia) for kristendommen, som han rettet til keiser Hadrian (117-38) da keiseren besøkte Aten i 124 eller 125.

Hans minnedag er 26. mai i vest (den samme som Kodratos apologeten) og 21. september hos de ortodokse og kopterne. 4. januar nevnes også som en ortodoks minnedag. Fordi han var biskop av Aten etter Publius, regnes Kodratos noen ganger blant De apostoliske fedre. Den hellige Hieronymus kaller ham «en disippel av apostlene» i sin bok Viri illustrissimi. Han står som nr. 60 på biskop Dorotheus av Tyrus liste over «Jesu Sytti disipler» i henhold til Den ortodokse kirkes tradisjon.

Kilder: CSO, Bautz, Heiligenlexikon, en.wikipedia.org, glaubenszeugen.de - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 12. august 2006

av Per Einar Odden publisert 31.03.2014, sist endret 28.12.2015 - 12:06