Den hellige Kuksja av Huleklosteret (d. ~1114)

Minnedag: 27. august

Den hellige Kuksja (ru: Кукша) ble født en gang på 1000-tallet i Russland. Han ble munk i Huleklosteret i Kiev, nå hovedstaden Kyjiv i Ukraina.

Huleklosteret ble grunnlagt i 1051 av den hellige Antonios Petsjerskij (983-1073). Klosteret ligger på en bratt skråning på vestbredden av elven Dnjepr sør for dagens bysentrum, og består av et forgrenet system av huler og underjordiske kirker. Klosteret består av to områder. Den eldste delen kalles nå «Nedre lavra» eller «De fjerne hulene». Da Antonios i 1057 trakk seg tilbake til en nærliggende hule hvor han gravde seg en ny celle, ble dette starten på «Øvre lavra» eller «De nære hulene» (ru: Blizjnie pesjtsjery), som også kalles St. Antonios-hulene. De fjerne hulene kalles også St. Theodosios-hulene etter klosterets andre hegumen, den hellige Theodosios Petsjerskij (ca 1008-74). I 1926 stengte sovjetregjeringen Huleklosteret, og først i 1992 vendte de ortodokse munkene tilbake.

De hellige Kuksja og Pimen fasteren

Kuksja forlot klosteret for å forkynne evangeliet for den avgudsdyrkende østslaviske stammen vjatitsjene (ru: вятичи) ved elven Oka, nordøst i dagens Russland. Der utførte han mange mirakler: han drev ut demoner, fikk det til å regne, tørket opp en innsjø og mange andre ting. Imponert over hans krefter og gjort mottakelige av hans forkynnelse, begynte hedningene å omvende seg og motta dåpen. Men stammens prester, som var rasende over ødeleggelsen av deres gudebilder, hogg hodet av Kuksja og hans disippel Nikon. Dette skjedde en gang etter 1114. Ifølge tradisjonen ble han drept i nærheten av byen Mtsensk.

Samme dag som Kuksja døde, sto hans åndelige far, den hellige Pimen fasteren, midt i klosterkirken og proklamerte med høy røst: «Vår bror Kuksja har blitt drept i dag». Pimen døde samme dag. Kuksja ble helligkåret av den russisk-ortodokse kirke for sitt evangeliseringsarbeid og sitt martyrium. Hans relikvier oppbevares i De nære hulene i Huleklosteret.

Hans minnedag er 27. august. I tillegg feires han den 28. september, som er synaxis (= fellesfest) for de hellige fra «De nære hulene» i Huleklosteret i Kiev. I tillegg feirer Den ortodokse kirke på andre søndag i fastetiden en «Synaxis for alle de monastiske fedre i Huleklosteret».

av Webmaster publisert 24.07.2010, sist endret 26.04.2019 - 20:43