Den hellige Kyrilla av Kyrene og to ledsagere (d. ~310)

Minnedag: 5. juli

De hellige Lucia og Aroa

Den hellige Kyrilla (Cyrilla, Cyprilla; it: Cirilla) bodde i Kyrene (Cyrene; gr: Κυρηνη), i dag Shahhat i Libya. Kyrene var den eldste og viktigste av de fem greske byene i regionen, og ga Øst-Libya det klassiske navnet Cyrenaica, som det fortsatt kalles i dag. Kyrene og havnebyen Apollonia (Marsa Susa) forble et viktig senter frem til det katastrofale jordskjelvet i 262. Keiser Claudius II Gothicus (268-70) gjenoppbygde byen og ga den navnet Claudiopolis. Men den ble definitivt ødelagt av et nytt katastrofalt jordskjelv i 365. Ruinene befinner seg nær dagens landsby Shahhat i Cyrenaica i Libya.

Kyrilla var en eldre kristen enke, og i forfølgelsene under keiser Diokletians (284-305) medregent i vest, Maximian Herculeus (286-305), forlangte man at hun skulle ofre til de romerske gudene. Da hun nektet, ble det lagt glødende kull og røkelse i hendene hennes, i det håp om at hun skulle kaste dem i fyrfatet for ikke å bli forbrent. Dermed hadde hun i det minste formelt foretatt det ønskede hedenske offeret. Men den gamle damen var hardere en torturistene hadde trodd. Hun lukket begge hendene, for det var bedre å steke sitt eget kjøtt enn å ofre. Men dette var bare begynnelsen på torturen, som sluttet med hakene som rev kjøttet på Kyrillas kropp til strimler, og til slutt klarte hun ikke mer, men bukket under og døde før de kunne henrette henne.

Dette var rundt år 300, og flere andre martyrer døde på samme tid, blant dem hennes venner, de hellige Lucia og Aroa (Roa). De hellige kvinnene ble henrettet rundt 310 sammen med den hellige biskop Theodor av Kyrene, og det samme ble alle som var blitt døpt av den hellige biskopen. Deres minnedag er 4. juli sammen med biskop Theodor, mens de ortodokse minnes dem både den 4. og den 5. juli.

Kilder: Benedictines, Bunson, KIR, CSO, Patron Saints SQPN, Infocatho, Heiligenlexikon, santiebeati.it, ocafs.oca.org, glaubenszeugen.de, zeno.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 5. august 2008

av Webmaster publisert 05.08.2008, sist endret 28.11.2015 - 02:49