Den salige Ladislas Bathory (~1420?~1484)

Minnedag: 27. februar

Den salige Ladislas Bathory (ung: László Báthory eller Bátori) ble født rundt 1420 (?) i Nyírcsászári helt øst i Ungarn. Ifølge tradisjonen tilhørte han den aristokratisk familien Gutkeled, men ifølge ny forskning tilhørte han en borgerlig familie fra Nyírbátor i samme område i Ungarn. Om hans barndom og ungdom er lite kjent, men han fikk trolig sin utdannelse i Italia og Frankrike. Etter at han kom tilbake til hjemlandet, var han aktivt involvert som soldat for riksforstanderen János Hunyadi (ca 1406-56) i kampene mot tyrkerne. Ellers levde han det vanlige livet til en aristokrat.

Men under regimet til kong Ladislas V (1440-57), da kongen vendte seg mot János Hunyadi, forlot Ladislas desillusjonert verden og trådte inn hos paulinerne (Ordo Fratrum Sancti Pauli Primi Eremita – OSPPE). Denne ordenen er oppkalt etter den hellige Paulus av Theben (ca 229-342), «den første eremitten». Denne eneste ungarske eremittkongregasjonen ble grunnlagt rundt 1250 og eksisterer fortsatt.

I ordenen utmerket han seg raskt for sin iver, ydmykhet og asketiske liv. Han hadde sin eneboercelle i en hule i en bakke i Nagyháb, hvor han skal ha tilbrakt tyve år, og der produserte han den første ungarske bibeloversettelsen, som han nesten rakk å fullføre. I den siste perioden av sitt liv begynte hans helse å svikte, så da vendte han tilbake til klosterlivet i 1457. Der fortsatte han sitt fromme og asketiske liv, og han feiret messe til og med den siste dagen i sitt liv. Under regimet til kong Mattias I (1458-90) fortsatte klosteret og tilhørende kirken og gårdsbygninger å ekspandere, og denne gangen blomstret klosteret. Det var landets største, og kong Mattias besøkte det flere ganger.

Ladislas’ huleLadislas døde rundt 1484. Andre kilder sier at han døde den 27. februar 1456 i paulinerklosteret i Budalőrinc i Buda. Han ble gravlagt foran alteret i klosterkirken St Stefan. Hans grav ble ødelagt sammen med klosteret og kirken av de tyrkiske erobrerne. Han er ikke offisielt saligkåret, men paulinerne regner ham som salig med minnedag på dødsdagen 27. februar.

Hans tidligere grotte, kjent som Bátori-barlang («Bathory-hulen»), ble åpnet i 1911, og i 1929 ble det bygd et alter der. En svart marmorplakett som fortalte om hans liv, ble plassert på et lite trehus som ble bygd foran inngangen, Nå er det bare igjen noen ødelagte fragmenter av marmorplaten.

Kilder: Benedictines, hu.wikipedia.org, katolikus.hu, magyarkurir.hu, kincseslada.hu - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 28. mars 2016

av Per Einar Odden publisert 28.03.2016, sist endret 28.03.2016 - 17:22