Den hellige Laetus av Provins (1155-1169)

Minnedag: 2. juli

Den hellige Laetus’ martyrium, glassmaleri fra Provins fra første halvdel av 1400-tallet, i dag i Musée national du Moyen Âge i ParisSkytshelgen for vevere

Den hellige Laetus (Lætus, Létus, Liénus, Lie; fr: Lié, Lyé) ble født i 1155 i Savins (Sabinis), mellom Provins (Pruvinum) og Sigy (Sigiacum) i det historiske landskapet Brie Champenoise (Briegia), nå i departementet Seine-et-Marne i regionen Île-de-France i det nordlige sentrale Frankrike. Han var sønn av den fattige veveren Perrinus og hans hustru Egea. Han fikk en kristen oppdragelse, og var allerede som gutt from og dydig.

I en alder av bare fjorten år ble han slått i hjel av slektninger nær Provins fordi han tidligere hadde frabedt seg deres uanstendige forslag og gudsbespottelige ytringer. Da de jaget ham, flyktet han opp i et almetre. Da felte de treet, slik at han falt ned og slo hull på hodeskallen. Deretter skar de av ham hodet. Legenden forteller at han reiste seg og tok hodet i hendene, og ledet av en engel bar han det til kirken Sant-Denis i Savins. Ifølge tradisjonen skjedde dette den 2. juli 1169. Kirken fikk senere navnet Saint-Denis-et-Saint-Lié.

Han ble æret som martyr, og den 17. mai 1200 skrinla en viss biskop Henrik som delegat fra Den apostoliske stol sammen med abbeden av Saint-Jacques i Provins med stor ærbødighet levningene av martyren, og det kostbare skrinet ble satt inn i et nybygd kapell som ble vigslet til Laetus. Der utførte Gud mange mirakler på hans forbønn, og i senmiddelalderen var det et valfartsmål. De tolv panelene på skrinet forteller Laetus’ strålende jordiske og himmelske historie.

Hans minnedag er dødsdagen 2. juli, men hagiografen Castellanus oppgir 7. juni, uten begrunnelse. Bollandistene har ham i deres appendiks den 11. juli og bemerker at hans fest feires på andre søndag i juli. Noen kilder kaller ham Laetus av Savins etter fødebyen.

Kilder: Schauber/Schindler, Heiligenlexikon, fr.wikipedia.org, zeno.org, fr.topic-topos.com Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 20. september 2016

av Per Einar Odden publisert 20.09.2016, sist endret 20.09.2016 - 19:49