Den hellige Lucidus av Aquara (~960-1038)

Minnedag: 28. juli

Den hellige Lucidus av Aquara (~960-1038) Den hellige Lucidus (it: Lucido) ble født rundt 960 i Aquara i Sør-Italia. Han var sønn av Albino della Croce og Sabina Nicodemo, men han ble i ung alder foreldreløs og ble overlatt til farens bror Olterizio. Da han var rundt femten år gammel, betrodde onkelen ham til munkene i benediktinerklosteret (Ordo Sancti Benedicti – OSB) St. Peter like ved Aquara. Der gikk han på skole, og da han var moden for det, ble han selv benediktinermunk.

Han ble sendt til klosteret San Magno nær Fondi i provinsen Latina, og derfra ble han sendt til benediktinernes moderkloster Montecassino. Sammen med to medbrødre dro han i 986 til Jerusalem, hvor han ble i to år. I flere omganger vendte han tilbake til klosteret St. Peter og til Salerno, hvor han på grunn av sin visdom ble rådgiver for prins Guaimaro IV. Han bodde også i klosteret Santissima Trinità di Cava dei Tirreni.

Derfra besøkte han ofte St. Peter i Aquara, og der bygde han det første kapellet for Maria Santissima del Piano (den helligste Maria av Sletten). I 1009 vendte han tilbake til klosteret i Montecassino, hvor han fortsatte sine inderlige bønner og meditasjoner. Ikke langt fra Montecassino, i Albaneta-dalen, grunnla han en ny liten kirke for Maria Santissima del Piano, og o 1011 kunne han med sjenerøs hjelp fra prins Guaimaro IV bygge klosteret Santa Maria dell'Albaneta der.

Lucidus døde som eneboer i sin celle i Santa Maria del Piano l'Albaneta den 5. (6.?) desember 1038. Klosteret blomstret i mange århundrer og fikk besøk av mange som ønsket å finne fred med Gud. Blant gjestene var de hellige Thomas Aquinas og Ignatius av Loyola. Men innbyggerne i Aquara søkte abbeden av Montecassino om å få Lucidus' relikvier, og de ble overført fra klosteret i Albaneta til klosteret St. Peter i Aquara. Det ble skåret ut en byste av tre hvor hodet inneholdt den helliges hoderelikvie. Da klosteret St. Peter var i ferd med å rase sammen, ble relikviene i 1458 overført til sognekirken San Nicola di Bari i Aquara, og fra da av har translasjonsdagen 28. juli vært hans minnedag.

Hoderelikvien ble i 1649 overført til en kunstnerisk sølvstatue som innbyggerne i Aquara fikk laget som takk for alle tjenestene deres skytshelgen hadde gjort dem. Men på grunn av sin skjønnhet ble denne statuen stjålet den 23. mars 1895. Men heldigvis ble statuen gjenfunnet den 31. juli 1895 i et forfallent hus og ført i triumf tilbake til sognekirken. Innbyggerne i Aquara bestemte seg da for å lage en ny sølvstatue hvor de hellige relikviene ble oppbevart.

Natten mellom 28. februar og 1. mars 1975 gjentok nye tyver den skjendige ugjerningen og stjal på nytt den kunstneriske sølvstatuen. Takket være innbyggernes sjenerøsitet ble det for tredje gang laget en ny sølvstatue. I 1999 ble den helliges hode funnet av politiet i et privathus, og den 28. juli samme år ble den dyrebare relikvien ført tilbake til sognekirken under store høytideligheter.

Lucidus ble helligkåret ved at hans kult ble stadfestet den 8. januar 1880 av pave Leo XIII (1878-1903). Hans minnedag er 28. juli. Noen kilder skriver at han døde i 938.

av Webmaster publisert 20.05.2004, sist endret 28.11.2015 - 02:49