Den hellige Liliosa av Toul (700-t)

Minnedag: 23. juni

Den hellige Liliosa ble født en gang på 700-tallet i det nåværende Frankrike. Hun var søster av den hellige biskop Jakob av Toul (756-67). De stammet ifølge André du Saussay (Andreas Saussaius) (1589-1675), den 88. biskop av Toul (1655-75), i Martyrologium Gallicanum, fra en adelig slekt. Vi vet ikke om de ble født i bispedømmet Toul eller i landsbyen Bertigny i det nåværende departementet Haute-Marne, hvor deres foreldre hadde eiendommer som Jakob senere arvet. Saussayus kaller Liliosa for en virgo sacra.

Om henne er det svært lite som er kjent. Men hennes brors kjærlighet til ensomheten fikk ham til å forlate sitt bispedømme for å trekke seg tilbake til klosteret Hornbach. Han forlot klosteret i 767 for å foreta en reise til Roma, og på hjemreisen var han innom klosteret Saint-Bénigne i Dijon for å ære relikviene av den hellige Benignus av Dijon (fr: Bénigne) (d. ca 180?) i klosterkirken der. Han ble mottatt av munkene i deres kloster. Men der ble han angrepet av en voldsom sykdom, og i løpet av få dager var han død. I samsvar med det ønsket han tidligere hadde uttrykt, gravla munkene ham i sin kirke nær graven til den hellige martyren han hadde kommet for å besøke. Hans hellige levninger ble senere overført til Toul.

Liliosa kom til Dijon på besøk til klosteret Saint-Bénigne, og hun ga munkene for sin brors gav et landgods kalt Bretancour (Bertignacourt, Brittiniacurtis). På dette bygde munkene bygde munkene en kirke viet til Benignus.

Vi vet ikke når hun døde, men hun regnes som hellig med samme minnedag som sin bror, den 23. juni. Hos bollandistene står hun på denne datoen som en av Praetermissi («de utelatte»).

Kilder: zeno.org, Jakobs biografi - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 12. april 2015

av Per Einar Odden publisert 12.04.2015, sist endret 28.12.2015 - 12:05