Den hellige Edwen av Llanedwen (600-t)

Minnedag: 6. november

Den hellige Edwen skal ha levd på 600-tallet i England eller Wales. Hun beskrives som en datter eller niese av den hellige kong Edwin av Northumbria (616-33). Edwin var sønn av kong Aella (Aelle, Ælle) av Deira (559-89), den sørlige delen av Northumbria, med territorium som grovt regnet tilsvarer dagens Yorkshire. Hans søster Acha var gift med kong Ethelfrid av Bernicia (593-616), den nordlige delen av Northumbria, stort sett dagens Northumberland. Edwin var bare rundt fem år da faren Aella døde, og en viss Ethelrik overtok tronen (589-604). Den eksakte identiteten til denne Ethelrik er usikker, men sannsynligvis var han Aellas bror.

Edwins svoger Ethelfrid erobret i 604 Deira og ble konge over hele Northumbria. Edwin ble tvunget til å tilbringe mange år i eksil East Anglia (grevskapene Norfolk og Suffolk) og i Wales. Han giftet seg tidlig med Cwenburg av Mercia, og Edwin fant en beskytter i svigerfaren Redwald, konge av East Anglia, som erklærte krig mot Ethelfrid, beseiret og drepte ham i slag, og deretter etablerte han Edwin som konge i Northumbria.

Hvis vi kan stole på Geoffrey av Monmouth, ble Edwin født mens hans mor hadde søkt tilflukt hos kong Cadfan av det nordlige Wales ved hans hoff i Caernarvon, men han gjør en stor blunder når han kaller Edwin sønn av Ethelfrid. Dersom Edwin var en tid i Gwynedd, var trolig Edwen en utenomekteskapelig datter med en ukjent walisisk kvinne. Man kan knapt anta at Edwen var en datter av Edwins første hustru, datter av kong Redwald. På den tiden var Edwin ikke kristen, han ble døpt lenge etter, i 627. Etter å ha mistet sin første hustru giftet han seg med den hellige Ethelburga av Kent.

Edwen viet seg til Gud i det religiøse liv. Hun skal i 640 ha grunnlagt kirken i Llanedwen på Anglesey, like ved Menai-stredet som skiller Anglesey fra resten av Wales, og hun er skytshelgen for Llanedwen. Hennes minnedag er 6. november i Iolo-manuskriptene.

Kilder: Benedictines, Bunson, Baring-Gould (4), KIR, CSO, Patron Saints SQPN, Infocatho, en.wikipedia.org, celt-saints - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 22. mai 2014

av Per Einar Odden publisert 22.05.2014, sist endret 28.12.2015 - 12:03