Den hellige Lluan ferch Brychan (400-t)

Den hellige Lluan (Lleian) levde på 400-tallet i Wales. I sin Pedigree of Brychan’s Children nevner David Nash Ford henne ikke. Hun var en av de mange døtrene av den berømte, halvlegendariske hellige kongen Brychan av Brycheiniog (Brecknock) (400-t?), konge av det kristne kongeriket Brecknock i det sørlige Wales. I de senere dokumentene opptrer hennes navn som Lleian, som betyr nonne eller meis. I Peniarth MS 178 kalles hun Gwenllian.

Hun giftet seg med Gafran ap Dyfnwal Hen, som døde i 558, og de ble foreldre til Aeddan Fradog («den svikefulle») som er kjent som Aidan mac Gabran i de irske annalene. Aidan ble i 574 gjort til konge av Argyle for de skotske Dalriada av den hellige Kolumba av Iona og ble dermed den første uavhengige konge for skottene. Han var en foretaksom og aggressiv konge, for vi finner ham foreta en ekspedisjon til Orknøyene i 579 og til Isle of Man i 582. Etter å ha blitt beseiret i slaget ved Arderydd i det nordre Britannia, ble han tvunget til å flykte i sikkerhet til Isle of Man. Han døde i 606. I de walisiske Triadene stemples han som en av «en av de tre verste forræderne på øya Britannia», ettersom han deserterte fra sine egne landsmenn og gikk over til sakserne. De andre var Gwrgi Garwlwyd og Medrod, og det sies at de tre var årsaken til at waliserne mistet herredømmet over øya.

Cognatio de Brychan sier at Lluan selv slo seg ned på denne øya i Irskesjøen. De irske og walisiske kildenes opplysninger om sønnens æra synes ifølge Rice Rees å indikere at hun var en av de yngste av Brychans sønne- og datterdøtre.

Det finnes et kapell under Llanarthney i Carmarthenshire som kalles Capel Llanlleian eller Llanlluan, og trolig har det sitt navn etter henne, dersom ordene da ikke ganske enkelt betyr «nonnens kapell». Hennes hellige søster Tybie er skytshelgen for nabosognet Llandybie.

Kilder: Baring-Gould (6), Rees - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 22. mars 2013

av Per Einar Odden publisert 22.03.2013, sist endret 04.10.2013 - 14:01