Den hellige Laetus av Orléans (d. 533)

Minnedag: 5. november

Statue av Laetus (Saint-Lié de Micy) i Ville-DommangeDen hellige Laetus (Lætus, Létus, Liénus, Lie; fr: Lié, Lyé; it: Leto) ble født en gang på 400-tallet i regionen Berry, et historisk landskap i Frankrike før revolusjonen med Bourges som hovedstad, og dette landskapet tilsvarer omtrent departementene Indre og Cher i regionen Centre-Val de Loire. Det skjedde i regjeringstiden til frankerkongen Klotar I (fr: Clotaire) (511-58).

Alt vi vet om Laetus, er en notis i Usuards (d. 877) martyrologium. Han var sønn av en småbonde som het Sydericus og var i barndommen gjeter for sin fars kveg. Det ble sagt at han omfavnet det monastiske liv i en alder av tolv år, i et kloster under den hellige abbed Triacius (fr: Saint-Trièce). Deretter tilbrakte han noen år i klosteret Micy (Miciacum) eller Saint-Mesmin (Sancti Maximini) ved Orléans (Aurelianum). Der ble han vigslet til diakon, og flere kilder kaller ham Laetus av Micy.

I Micy ble Laetus ikledd munkedrakten av den hellige abbed Maximin den eldre (fr: Mesmin) (ca 470~520), som veiledet ham og den hellige Leonard av Limoges (ca 494-559). I klosteret ble han kjent med den hellige Avitus av Perche (d. ca 30). Begge trakk seg tilbake til ødemarken i Sologne (Solonia, Secalanula). Da Avitus dro tilbake til sitt kloster, bega Laetus seg til Forst Inatoire i Beauce, som senere fikk navnet La Forêt-aux-Loges. Ryktet om hans hellighet tiltrakk mange eneboere til ham, og selv abbed Triacius besøkte ham. Han ble på et tidspunkt presteviet.

Laetus’ skrin i Ville-DommangLaetus døde i 533 eller 534. Senere ble det bygd et kapell over hans grav, som litt etter litt utviklet seg til en betydelig landsby i skogen i Orléans, og som fikk hans navn, Saint-Lyé-la-Forêt (45170), nord for Orléans. Også kirken fra 1100-tallet er vigslet til ham. Hans levninger ble i 943 brakt av biskop Ermentheus av Orléans (d. ca 974) til borgen Pithiviers, 25 kilometer lenger nordøst. Han var deretter skytshelgen for kapittelet i Pithiviers. Relikviene ble deretter brakt til kirken Saint-Lié de Mohon, hvor han feires den 2. januar.

Laetus har gitt navn til to sognekirker, Saint-Lié i Mohon (nå en bydel i Charleville-Mézières) i departementet Ardennes i regionen Champagne-Ardenne (fra 2016 regionen Alsace-Champagne-Ardenne-Lorraine) i det nordøstre Frankrike, og Saint-Lié i landsbyen Ville-Dommange i departementet Marne i samme region. Landsbyens navn kan skrives Ville-Dommange, Ville Dommange eller Villedommange. Et sølvskrin i kirken der inneholdt et armben av helgenen i 1444.

En biografi om Laetus ble skrevet på 1000/1100-tallet, men den har ingen verdi og er ikke annet enn en plagiat av biografien om den hellige Viator, bare med endring av navnet. Festen for Laetus ble angitt av Usuard den 5. november, og derfra gikk den inn i det førkonsiliære Martyrologium Romanum på samme dato:

Aurelianis, in Gallia, sancti Laeti, Presbyteri et Confessoris.

I Orléans i Frankrike, den hellige Laetus, prest og bekjenner.

Hans navn står ikke i den nyeste utgaven av Martyrologium Romanum (2004). Han ble æret i bispedømmet Orléans. Noen ganger nevnes også den 6. november som minnedag. Han æres i bispedømmet Orléans.

Kilder: Benedictines, Bunson, KIR, CSO, CatholicSaints.Info, Infocatho, santiebeati.it, fr.wikipedia.org, en.wikipesia.org, de.wikipesia.org, zeno.org, heiligen-3s.nl, nominis.cef.fr - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 12. august 1999 – Oppdatert: 19. september 2016

av Webmaster publisert 12.08.1999, sist endret 19.09.2016 - 14:10