De hellige Lucia Wang Cheng, Maria Fan Kun, Maria Ji Yu og Maria Zheng Xu ( -1900)

Minnedag: 28. september

Lucia Wang Cheng, Maria Fan Kun, Maria Ji Yu og Maria Zheng Xu ( -1900) Fire av De 56 martyrene fra det kinesiske bokseropprøret

Den hellige Lucia Wang Cheng [Wang-Tcheng] ble født i 1882 i landsbyen Laochuntan i distriktet Nengxin, den hellige Maria Fan Kun [Fan-K'ounn] ble født i 1884 og den hellige Maria Ji Yu [Chi Yu; Ts'i-U] i 1885, begge i landsbyen Daji i distriktet Wuqiao, og den hellige Maria Zheng Xu [Tcheng-Su] ble født i 1889 i landsbyen Kou i distriktet Dongguang. Alle disse stedene ligger i provinsen Hebei i Kina. De fire jentene vokste opp på et barnehjem i landsbyen Wangla [Wang-La-Kia], som var grunnlagt av sognepresten der.

I 1900 brøt det såkalte bokseropprøret ut i Kina. For bakgrunn, se De 56 martyrene fra det kinesiske bokseropprøret. Det startet i provinsen Shangtu [Shandong], hvor bokserne nedkjempet europeerne. Den 24. juni 1900 invaderte bokserne landsbyen Wangla, brente kirken og drepte alle katolikker som ikke klarte å slippe unna katastrofen. Imidlertid sparte bokserne de fire foreldreløse jentene med tanke på noe annet. De tok dem først til Yingjia, deretter til Mazetang. Deres leder, Ying Zheng, fridde til Lucia Wang Cheng, men etter fire dager med overtalelser avviste hun det, fordi hun betraktet et ekteskap med en bokserleder som et forræderi mot sin tro og sin Gud.

Samtidig prøvde de andre å tvinge Maria Fan Kun til å gifte seg med en annen bokser, men denne hendelsen førte til en irettesettelse fra hele gruppen boksere. De sa at deres oppgave var å arrestere katolikker og drepe dem som nektet å falle fra troen, ikke å gifte seg med dem. De ydmykede bokserne tok da de fire jentene tilbake til landsbyen Mala. De tre yngste begynte å gråte under denne reisen, men Lucia prøvde å oppmuntre dem: «Ikke gråt. Vi skal snart dra til himmelen. Gud har gitt oss livet, og han vil ta det tilbake. Vi bør ikke være motvillige givere, men ofre oss selv frimodig».

På resten av turen tilbake til Mala forulempet bokserne dem med foraktelige ord om dem selv, Kirken og Gud. Men det motet Lucia viste, styrket troen til de tre yngre jentene. Da de kom til landsbyen Wangla, fikk de ordre om å komme seg ut av vognen og revurdere sin holdning, men alle fire nektet enstemmig å fornekte sin tro og sa: «Nei! Vi er døtre av Gud. Vi vil ikke forråde Ham». Da ble de fire jentene slaktet ned. Det var den 28. juni 1900. Lucia Wang Cheng var 18, Maria Fan Kun 16, Maria Ji Yu var 15 og Maria Zheng Xu var bare 11 år gammel.

De fire ble saligkåret den 17. april 1955 av pave Pius XII (1939-58) sammen med fire jesuittpatere og 48 andre kinesiske katolikker som var utvalgt blant det store antallet martyrer under Bokseropprøret. De første martyrene fra bokseropprøret var saligkåret i 1946, se De 29 martyrene fra det kinesiske bokseropprøret. De ble alle helligkåret den 1. oktober 2000 på Petersplassen i Roma av pave Johannes Paul II blant de 120 martyrene fra Kina (den hellige Augustin Zhao Rong og hans 119 ledsagere).

Deres minnedag sammen med de andre martyrene fra Kina er 28. september.

av Webmaster publisert 15.10.2000, sist endret 28.11.2015 - 02:52