Den hellige Lycerius av Couserans (d. 548)

Minnedag: 27. august

Bysterelikvar av Licerius i Saint-LizierDen hellige Lycerius (lat: Glycerius, Lycerius, Licerius; fr: Lizier; kat: Lliceri, Liceri, Lleïr, Llehí, Lleí, Lliser, Llisé) ble født en gang på 400-tallet. Han skal ha kommet fra Spania eller Portugal. En annen tradisjon, som ikke kan stadfestes, sier at han kom fra Civitas Bigorra, det nåværende Saint-Lézer nær Tarbes (må ikke blandes sammen med Saint-Lizier). Han studerte hos biskopen av Tarbes og senere med den hellige biskop Quintian av Rodez (d. 524/25), som viet ham til prest.

På grunn av hans livs hellighet ble Lycerius en gang før 506 valgt til biskop av det lille bispedømmet Couserans, suffragan til Auch. I dag er Couserans et område som utgjør den vestlige delen av departementet Ariège i regionen Midi-Pyrénées, rundt byene Saint-Girons og Saint-Lizier. Han administrerte også bispedømmet Tarbes mens bispestolen der var vakant fra 506 til 541. Han krediteres for mange mirakuløse helbredelser. Han deltok ved konsilet i Agde i 506, hvor den hellige Caesarius av Arles (ca 470-543) presiderte.

Lycerius døde i 548 og ble gravlagt i det som nå er katedralen i Saint-Lizier (Cathédrale Saint-Lizier de Saint-Lizier), som er viet til ham. I sitt skattkammer har denne katedralen Lycerius’ kors fra 1100-tallet og et bysterelikvar av ham. Hele byen har fått navn etter ham (fr: Saint-Lizier), som tidligere var sete for biskopen av Couserans på grunn av en historisk disputt mellom byen Couserans og biskopene, noe som fikk dem til å slå seg ned i Saint-Lizier. Bispedømmet ble oppløst gjennom konkordatet mellom Napoleon og paven av 1801.

Licerius ble helligkåret og hans minnedag er 27. august. Som Saint-Lizier er han skytshelgen for en rekkes steder i det sørvestre Frankrike, spesielt Saint-Lizier, hvor katedralen er viet til ham, landsbyen Saint-Lizier i kommunen Ustou i departementet Ariège og Saint-Lizier-du-Planté i departementet Gers i regionen Midi-Pyrénées. Lycerius avbildes i bispeklær stående mellom to okser.

Lycerius knyttes også til Lleida (sp: Lérida) i Catalonia, hvor det er en udokumentert tradisjon om en biskop av samme navn på 200-tallet. Det er ikke klart i hvilken grad de katalanske tradisjonene reflektere en sammenblanding mellom to separate personer, om det i det hele tatt er noe grunnlag for dem. I Lleida feires hans fest den 1. september. Han er andre skytshelgen for Lleida og skytshelgen for Sant Antoni de Vilamajor.

Kilder: CE, en.wikipedia.org, fr.wikipedia.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 25. april 2012

av Per Einar Odden publisert 25.04.2012, sist endret 02.10.2017 - 20:22