Den salige Maccalan av Waulsort (d. 978)

Minnedag: 21. januar

Det tidligere klosteret WaulsortDen salige Maccalan (Maccallin, Maccelan, Malcallan, Maolcalain, Maccallinus) ble født en gang rundt år 900 i Irland. I de gamle krønikene kalles han også Makkalinus, Makalinus, Maccalanus, Malcallinus, Malcallanus, Malacanus og Macclani, og han skal ha vært sønn av en Chilian eller Kalan. Under terroren fra vikingene foretok han en pilegrimsreise for å be ved den hellige Fursey av Lagnys (d. ca 648) grav i Péronne.

Det endte med at han trådte inn i klosteret Gorze og ble benediktiner (Ordo Sancti Benedicti – OSB). Der fikk han sin klerikale utdannelse under abbed Einold (933-59). Rundt 945 grunnla den barnløse adelsmannen Eilbert av Florennes og hans hustru Hersent (Heresinde) to klostre som soning for en ugjerning, først klosteret Saint-Michel-en-Thiérache ved Hirson (Hierso) ved elven Oise (Aisia) i bispedømmet Laon (Laudunum). De satte Maccalan til å lede det som abbed.

Deretter grunnla greveparet rundt 946 klosteret Waulsort (Wassor, Wasor, Vasour, Vaulsoir, Walcourt, Valencourt, Baussoire, Walciodorus, Valciodorum) ved elven Meuse/Maas i bispedømmet Liège i Belgia, nå i kommunen Hastière i provinsen Namur i den sørlige franskspråklige belgiske regionen Vallonia. I et charter datert i 946 ratifiserte kong Otto I den store (936-73; keiser fra 962) denne grunnleggelsen under navnet Walciodorus, og i charteret bestemte han at Waulsort skulle styres av en irsk abbed så lenge en var tilgjengelig innen kommuniteten. Flere fortolkninger av navnet Walciodorus har blitt foreslått. Noen mener at det kommer fra vallis decora («den vakre dalen»), andre at det kommer fra waltz-dor («fossen i skogen»).

Samtidig som Maccalan fortsatte som abbed for klosteret Saint-Michel-en-Thiérache, ble han utnevnt til den første abbed av Waulsort, med den hellige Cathróe av Waulsort (Cadroe, Catroe) (ca 900-71) som prior. Men ikke lenge etter avgjorde Maccalan at å styre begge klostrene som abbed, var for mye for ham, så han overtalte Cathróe til å akseptere tittelen abbed av Waulsort. Hans utnevnelse ble stadfestet av kong Otto I den store. Cathróe var en av de mest berømte irene og hadde fått sin skolering Fleury-sur-Loire under abbed Archambald (943-50).

Senere grunnla Maccalan så å si på nytt det forfalne klosteret St. Vincent i byen Laon (først grunnlagt rundt 580), og sammen med tolv ordensbrødre fra Saint-Michel kom han dit i 961. Vi har få opplysninger om hans virke som abbed, men før sin død trakk han seg som abbed for Saint-Vincent og dro tilbake til Saint-Michel-en-Thiérache. Der døde han den 21. januar 978 og ble gravlagt i klosterkirken.

Hans relikvier ble rundt 1659 av frykt for spanjolene gravd ned i jorden, og siden har de aldri blitt gjenfunnet. Maccalans minnedag er dødsdagen 21. januar. De tre abbedene Maccalan, Cathróe og Forannan av Waulsort regnes som helgener. Klosteret Waulsort ble oppløst under Den franske revolusjon i 1793, da det ble plyndret. Ruinen ble senere bygd om til et bolighus.

Kilder: Benedictines, Bunson, KIR, CSO, Patron Saints SQPN, celt-saints, zeno.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 31. desember 2012

av Per Einar Odden publisert 31.12.2012, sist endret 28.12.2015 - 12:06