Den hellige Manirus av Skottland (d. 824)

Minnedag: 19. desember

Den hellige Manirus (Manire, Monire, Miniar, Niniar) ble født en gang på 700 i Skottland. Han var en av apostlene av det nordlige Skottland og sies å ha vært en av den hellige Drostans etterfølgere i Deer, og han skal ha hatt en grunnleggelse i det distriktet nør Aberdour. Men hans viktigste aktivitetssfære var i øvre Deeside, i distriktet Crathie, hvor han etablerte sin kirke. Hans arbeid ser hovedsakelig ut til å ha vært blant de nyomvendte innbyggerne i The Highlands, det fjellrike området nord for Glasgow og Stirling i Skottland, ofte assosiert med gælisk kultur.

Manirus var en sterk motstander av den avgudsdyrkende eller overtroiske praksisen som det halvbarbariske folket som han forkynte for, pleide å innføre i sin dyrking av Gud. Det sies at han behersket de mange dialektene som da ble talt i distriktet hvor han bodde, for å kunne være i stand til å forkynne troen for alle.

Manirus’ grunnleggelse er i Rhynabaich, en knaus nord for North Deeside Road  i distriktet Crathie. En enslig stående stein er alt som er igjen av Manirus’ grunnleggelse, men lokale stedsnavn som alt eaglais, «kirkebekken», creag eaglais, «kirkehøyden», pollmanire, «Manirus’ kulp» – en dyp laksekulp i elven Dee nesten rett overfor Balmoral Castle – minner om aktivitetene til denne nesten glemte helgenen. Det gamle kirkestedet i Crathie, sør for dagens Crathie-Kirk, er under hans påkallelse.

Manirus skal ha blitt utsatt for forfølgelse, men han mottok ikke martyrkronen. Han opptrer derfor i kalenderne som en bekjenner, ikke en martyr. Han døde i 824, og man mener at han ble gravlagt i sin kirke i Crathie. Hans minnedag er 19. desember, men 18. desember nevnes også. Han ble spesielt æret i Crathie og Balvenie. Han var den siste av de keltiske apostlene som brakte evangeliet til Deeside, noen forfattere lar ham dele denne æren med den hellige Devenick, selv om deres grunnleggelser lå langt fra hverandre. De fleste mener imidlertid at Devenick levde trå århundrer tidligere, på 500-tallet.

Kilder: Benedictines, Bunson, KIR, CSO, Patron Saints SQPN, celt-saints, saintwiki.com, cushnieent.force9.co.uk - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 8. oktober 2013

av Per Einar Odden publisert 08.10.2013, sist endret 28.12.2015 - 12:05