Den salige Assumpta Marchetti (1871-1948)

Minnedag: 1. juli

nullDen salige Assumpta Marchetti (it: Assunta) ble født den 15. august 1871 (høytiden for Marias opptakelse i himmelen = Assumptio) i Lombrici di Camaiore i provinsen Lucca i regionen Toscana i det nylig samlede kongeriket Italia. Hennes fulle navn ved dåpen var Maria Assunta Caterina Marchetti. Hennes foreldre var Angelo Marchetti og Carola Ghilarducci. Hennes to eldre brødre var Agostino og Giuseppe, mens hennes yngre søsken var Angela, Teresa, Pio, Vincenzo, Elvira, Filomena, Maria Luisa og Filomena.

Helt fra barndommen lengtet Assumpta etter et liv av total hengivelse for å gi seg selv fullstendig til Gud. Imidlertid skulle realiseringen av denne lengselen bli hindret av hennes huslige plikter, en syk mor og hennes fars tidlige død. Hennes bror Don Giuseppe (p. Josef) var en av de viktigste samarbeidspartnerne til den salige Johannes Baptist Scalabrini (1839-1905), og da han kjente til søsterens kall, inviterte han henne til å følge ham til Brasil for å ta vare på foreldreløse barn av italienske emigranter. I 1895 bestemte hun seg for å ta imot brorens tilbud

Sammen med sin mor og to andre unge kvinner ble hun presentert for Scalabrini, som konstituerte en kongregasjon for dem, «Tjenere av foreldreløse og forlatte (Serve degli Orfani e Abbandonati), de fremtidige Suore Missionarie di San Carlo Borromeo per gli emigrati eller Scalabrini-misjonssøstre (Sorores Missionariae Sancti Caroli Borromaei – MSCS). Den 25. oktober 1895 mottok de sløret i Cappella dell'Episcopio i Piacenza. Også p. Josef avla den dagen sine religiøse løfter. De dro straks til São Paulo i Brasil, hvor Don Marchetti ble rammet av tyfus mens han tjenestegjorde for syke, og han døde året etter.

nullFor Moder Assunta var Jesus til stede i de fattige, de foreldreløse, de syke og migranter. Hun følte seg lykkelig beæret over å bli kalt til dette apostolatet, til nestekjærlig tjeneste for de mindre heldige. Hun viet sin ungdom til de små ved å være mor for dem som hadde mistet sin mor og blitt etterlatt som foreldreløse. I sitt hjerte ønsket hun å fullføre sine dager på jorden sammen med sine favoritter, de små foreldreløse.

Et alvorlig sår på hennes ben som hun hadde fått under pleie av en syk person, ble årsak til lidelse i mange år. Hun døde den 1. juli 1948 i barnehjemmet i São Paulo i Brasil, 76 år gammel. Bispedømmets prosess for saligkåring av Moder Assunta Marchetti ble avsluttet den 25. oktober 1991 i São Paulo.

Den 19. desember 2011 ble hennes «heroiske dyder» anerkjent av pave Benedikt XVI (2005-13) og hun fikk tittelen Venerabilis («Ærverdig»). Den 9. oktober 2013 undertegnet pave Frans dekretet fra Helligkåringskongregasjonen som godkjente et mirakel på hennes forbønn.

Hun ble saligkåret den 25. oktober 2014 i São Paulo i Brasil. Som vanlig under dette pontifikatet ble seremonien ikke ledet av paven selv, men av hans personlige utsending, i dette tilfelle kardinal Angelo Amato SDB, prefekt for Helligkåringskongregasjonen i Vatikanet. Hennes minnedag er dødsdagen 1. juli. Også for hennes bror Josef Marchetti er det åpnet en saligkåringsprosess.

Kilder: santiebeati.it, en.wikipedia.org, scalabriniane.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 2. november 2014

av Per Einar Odden publisert 02.11.2014, sist endret 28.12.2015 - 12:05