Den hellige Marina av Omura (1600-1634)

Minnedag: 28. september

Den hellige Marina ble født i begynnelsen av år 1600 i Omura nær Nagasaki i Japan. Hun var kjent for sitt rettskafne liv, sin nestekjærlighet og sin gjestfrihet overfor de forfulgte misjonærene. I 1625 ble hun dominikanertertiar (Tertius Ordo Pœnitentiæ – TOP) med private religiøse løfter. Hennes elskede hjemland ble gjentatte ganger herjet av voldsom forfølgelse mot de kristne, og hun ble anklaget for å samarbeide med de vestlige dominikanske misjonærene, som var gjester hos henne.

På grunn av hennes tro og for å teste hennes dyder og trofasthet mot sine idealer ble hun utsatt for mange slags ydmykelser, blant annet å bli ført naken for innbyggerne i Omura. Hun holdt likevel fast ved sin tro og ble fengslet i 1634 fordi «hun var kristen og ga misjonærene husly». Hun ble deportert til Nagasaki, og der ble hun dømt til døden på bålet. Den 11. november 1634 ble hun brent på den hellige åsen i Nagasaki, en langsom og smertefull død. De andre kristne beundret henne som et lysende eksempel på en «sterk kvinne».

Gruppen på seksten martyrer fra Nagasaki ble saligkåret av den hellige pave Johannes Paul II (1978-2005) den 18. februar 1981 i Rizal Park i Manila, og samme pave helligkåret dem på misjonssøndagen den 18. oktober 1987 på Petersplassen i Vatikanet. For historisk bakgrunn og opplysninger om helligkåringsprosessen, se hovedartikkelen, den hellige Laurentius Ruiz og femten ledsagere. Marina omtales som «legkvinne i erkebispedømmet Nagasaki».

I den nyeste utgaven av Martyrologium Romanum (2004) minnes de seksten hellige martyrene av Nagasaki samlet den 28. september. Men i tillegg har alle martyrene en egen oppføring på sin dødsdag, og hvis flere døde sammen, har de en felles oppføring. Marina av Omura nevnes den 11. november:

Nagasákii in Iapónia, sanctæ Marínæ de Omúra, vírginis et mártyris, quæ, in víncula coniécta, ludíbrio castimóniæ in públicis obnóxia fuit ac demum igne combústa.

Nagasaki i Japan, den hellige Marina av Omura, jomfru og martyr, som ble lagt i lenker og offentlig hånet for hennes kyskhet og til slutt brent på bålet.

Marina av Omura avbildes i dominikanerdrakt eller i en tradisjonell japansk kimono.

Kilder: Resch (ST1), Holböck (1), Index99, MR2004, CSO, CatholicSaints.Info, Heiligenlexikon, santiebeati.it, it.wikipedia.org, nominis.cef.fr, vatican.va - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 30. august 2017

av Per Einar Odden publisert 30.08.2017, sist endret 30.08.2017 - 22:31