Den salige Mattias Choe Yeo-gyeom (1763-1801)

Minnedag: 20. september

48. Den salige Mattias Choe Yeo-Gyeom, koreansk legmann, ble født i 1763 i Mujang i Jeolla-do i Sør-Korea. Han kom fra en adelsfamilie. Han lærte katekismen fra den salige Paulus Yun Ji-chung (nr 1) da han var ung. Etter at han giftet seg, møtte han Aloisius Gonzaga Yi Jon-chang og fortsatte å studere den katolske lære, og han ble en hengiven katolikk. På den tiden bodde hans svigerforeldre i Hansan i Chungcheong-do, og han møtte Aloisius Gonzaga Yi der. Da han returnerte til Mujang, praktiserte Mattias Choe sin religion med stor iver og forkynte sannheten til sine naboer og førte mange mennesker til Gud.

Da Shinyu-forfølgelsen brøt ut i 1801, rømte Mattias Choe til sine svigerforeldres hus i Hansan. I Mujang ble mange katolikker arrestert, inkludert de som ble katolikker gjennom Mattias Choe. Under avhørene av disse katolikkene ble Mattias Choes navn kjent. Dermed ble han arrestert i Hansan den 13. april og ble avhørt. Guvernøren ga ordre om å overføre ham til Mujang.

Da Mattias Choe ankom til regjeringskontoret i Mujang, begynte dommeren å avhøre ham uten noen forsinkelse og torturerte ham. Men dommeren forsto snart at han ikke ville endre mening, så han ga ordre om at fangen skulle overføres til Jeonju. Der måtte Mattias Choe gjennomgå en ny hard runde med avhør og tortur, Men han ga ikke etter. Da møtte han tilfeldigvis to hengivne katolikker i fengselet, de salige Stanislas Han Jeong-heum (nr 46) og Andreas Kim Cheon-ae (nr 47). De oppmuntret hverandre og ble gode venner.

Mattias Choe og hans medkatolikker ble brakt med tvang til Seoul. De ble avhørt og torturert både i politiets hovedkvarter og i justisdepartementet, og deres tro forble urokkelig. Justisdepartementet dømte dem til døden den 21. august 1801 og ga ordre om at de skulle tas med til sine respektive hjembyer og henrettes. Mattias Choe ble overført til Mujang. Han ble halshogd og døde som martyr noen dager senere på markedsplassen Gaegap (nå: Gapchon i Gongeum-myeon i Gochang-gun i Jeonbuk). Det var den 27.august 1801 (den 19. juli etter månekalenderen) i Mujang i Jeolla-do. Mattias Choe var 38 år gammel.

Det følgende er et utdrag fra den skriftlige dødsdommen mot Mattias Choe som ble avsagt av justisdepartementet: «Choe Yeo-gyeom lærte først om den katolske religion fra Yun Ji-chung o etterpå møtte han Yi Jon-chang og studerte den ytterligere. Ved å friste andre mennesker med den katolske lære og bedra dem, ødela han både seg selv og andre mennesker. Derfor fortjener han å dø ti tusen ganger».

De første 103 koreanske martyrene ble helligkåret den 6. mai 1984 i Seoul av den hellige pave Johannes Paul II (1978-2005). Disse martyrene døde alle i periodene 1838-46 og 1866-67. Etter helligkåringen følte Den katolske kirke i Korea at de martyrene som døde i de andre forfølgelsene, også fortjente å bli anerkjent, så i 2003 begynte saligkåringsprosessen for 124 martyrer som døde in odium fidei i Korea i alle forfølgelsene mellom 1791 og 1888, samt for p. Thomas Choe Yang-eop (1821-1861), den andre koreanske presten etter den hellige Andreas Kim Dae-gon (1821-46), som ikke døde som martyr. Ved åpningen av saligkåringsprosessene i 2003 fikk alle de 125 tittelen «Guds tjener/tjenerinne» (Servus/Serva Dei).

Den 7. februar 2014 undertegnet pave Frans dekretet fra Helligkåringskongregasjonen som anerkjente de 124s død som martyrier in odium fidei («av hat til troen»), noe som ga dem tittelen «Ærverdige» (Venerabilis). Saligkåringen av de 124 ble foretatt den 16. august 2014 av pave Frans på plassen foran porten Gwanghwamun [Kwanghwamun], som er den viktigste og største porten til palasset Gyeongbokgung i Jongno-gu i Seoul. Vi har ikke funnet noen egen minnedag for disse nye salige, så foreløpig legger vi dem under 20. september, minnedagen for de 103 hellige martyrene fra 1984.

Kilder: newsaints.faithweb.com, koreanmartyrs.or.kr - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 3. august 2014

 

av Per Einar Odden publisert 03.08.2014, sist endret 28.12.2015 - 12:05