Den salige Margareta Colonna (1254-1280)

Minnedag: 7. november

Den salige Margareta Colonna (1254-1280)

Den salige Margareta Colonna (it: Margherita) ble født rundt 1254 i Palestrina i regionen Lazio i Midt-Italia. Hun var datter av prins Odo Colonna av Palestrina (d. ca 1256) og Mabilia Orsini, og hennes brødre var Giovanni og Giacomo. Den tidligste informasjonen vi har om henne, stammer fra to kilder: biografien som ble skrevet av den eldste broren Giovanni, og en annen biografi av en klarisse fra San Silvestro. Begge kom ut innen tolv år etter hennes død.

Margareta mistet begge foreldrene mens hun ennå var barn, og hun vokste opp i sine brødres varetekt. Da hun var giftemoden, ville de arrangere et ekteskap for henne med sjefsmagistraten i Roma, men da nektet hun å samarbeide. I stedet trekk hun seg den 6. mars 1273 tilbake sammen med to tjenere til villaen Castel San Pietro i fjellsiden overfor Palestrina, fire mil øst for Roma, hvor hun brukte all sin energi og alt hun eide på å tjene de syke og de fattige.

Dårlig helse hindret henne i å slutte seg til klarissene (Ordo Sanctae Clarae – OSC) i deres hus i Assisi, som hun lengtet slik etter, så hun bestemte seg for å etablere et kloster for ordenen i Palestrina. Hun fikk hjelp av sin bror Giacomo, som i 1278 var blitt gjort til kardinal av pave Nikolas III (1277-80). Han kalles hennes dignior frater, mens Giovanni refereres til som hennes senior frater. Giovanni var blitt senator i Roma. Giacomo fikk den nødvendige tillatelsen fra paven, og den nye kommuniteten fikk klarissenes regel slik den var modifisert av pave Urban IV (1261-64) (urbanistinner).

Men på grunn av hennes fortsatt dårlige helse kunne Margareta verken slutte seg til kommuniteten eller å delta aktivt i styringen av den. I de siste syv årene av sitt liv, da hun fikk et rykte for mirakler, led hun av en smertefull kreftsykdom, som hun møtte med stort mot og tålmodighet. Hun døde den 30. desember 1280 i Castel San Pietro, bare rundt 26 år gammel og ble gravlagt i Palestrina. Senere, da nonnene flyttet fra Palestrina til San Silvestro in Capite i Roma, tok de sin grunnleggers relikvier med seg. Rundt 700 år senere, da klosteret ved San Silvestro ble gjort om til hovedpostkontor, ble relikviene flyttet igjen, denne gang til kommunitetens nye hjem i Santa Cecilia in Trastevere.

Hun ble saligkåret den 17. september 1847 ved at hennes kult ble stadfestet av den salige pave Pius IX (1846-78). Hennes minnedag er 7. november, men 30. desember nevnes også.

av Webmaster publisert 30.06.2006, sist endret 28.11.2015 - 02:52