De hellige Maria Du-Tian og Magdalena Du Fengju ( -1900)

Minnedag: 28. september

Maria Du-Tian og Magdalena Du Fengju ( -1900) To av De 56 martyrene fra det kinesiske bokseropprøret

Den hellige Maria Du-Tian [Tou-T'ien-Cheu; Du f. Tian] ble født i 1858 og hennes datter, den hellige Magdalena Du Fengju [Tou-Fong-Kiu] i 1881. Maria ble gift med Du Yonghe i landsbyen Du [Kou-Kia-T'ounn?] i distriktet Shen i provinsen Hebei i Kina. De fikk to sønner og tre døtre. I 1900 var den eldste datteren allerede gift og bodde et annet sted, den andre var Magdalena og den yngste var heldig nok til å unnslippe med livet i behold.

I 1900 brøt det såkalte bokseropprøret ut i Kina. For bakgrunn, se De 56 martyrene fra det kinesiske bokseropprøret. Det startet i provinsen Shangtu [Shandong], hvor bokserne nedkjempet europeerne. Den 29. juni, under boksernes angrep på landsbyen Du, ble Maria og hennes to sønner Matteus og Timoteus samt de to døtrene oppdaget av bokserne i sitt skjulested, en dam dekt av strå nær landsbyen. Magdalena og søsteren rømte til huset til en venn, men Magdalena var langsommere og fant døren stengt da hun kom dit. Hun satte seg ned og avventet sin skjebne. Da bokserne så henne, skjøt de og såret henne og deretter løp de tilbake til dammen. Der nektet Maria og de to sønnene å avsverge troen og ble drept. Maria var bare 42 år gammel.

Mens landsbyboerne gravde en grøft for å gravlegge de tre, fant en gammel venn av familien Magdalena fortsatt i live. Han ba henne stille om å avsverge troen og redde livet, men hun svarte: «Umulig! Jeg ønsker å dra til himmelen og bli lykkelig sammen med min mor og mine brødre!» Bokserne kastet alle fire i grøfta. Magdalena fant fredelig sin plass blant de andre og skjøv liket av moren og brødrene til en side. Hun dekket ansiktet med armene og ble begravd levende i en alder av 19 år.

Maria og Magdalena ble saligkåret den 17. april 1955 av pave Pius XII (1939-58) sammen med fire jesuittpatere og 50 andre kinesiske katolikker som var utvalgt blant det store antallet martyrer under Bokseropprøret. De første martyrene fra bokseropprøret var saligkåret i 1946, se De 29 martyrene fra det kinesiske bokseropprøret. De ble alle helligkåret den 1. oktober 2000 på Petersplassen i Roma av pave Johannes Paul II blant de 120 martyrene fra Kina (den hellige Augustin Zhao Rong og hans 119 ledsagere).

Deres minnedag sammen med de andre martyrene fra Kina er 28. september.

av Webmaster publisert 15.10.2000, sist endret 28.11.2015 - 02:52