Den hellige Mennas av Alexandria og to ledsagere (d. ~312)

Minnedag: 10. desember

De hellige Hermogenes og Eugrafus

De hellige Mennas, Hermogenes og Eugrafus (Eugraphus) skal ha blitt halshogd i Alexandria i Egypt rundt 312. Deres passio, som feilaktig er blitt tilskrevet den hellige Athanasius, er historisk verdiløs.

Mennas skal ha vært fra Aten i Hellas. Han var filosof, og gjennom nøye sammenligninger mellom Bibelen og den greske filosofi var han kommet til tro. Han ble sendt til Alexandria på oppdrag for keiser Galerius (d. 311). Etter å ha utført oppdraget, erklærte han at han og hans assistent Eugrafus var kristne. De ble da ført for dommeren Hermogenes, hvor Mennas sang et fire timer langt musikalsk forsvar for kristendommen. Da han avsluttet sitt forsvar, fikk han øynene stukket ut og tungen skåret av. Men da skal både øyne og tunge på mirakuløst vis blitt leget igjen, noe som førte til at Hermogenes ble omvendt og henrettet med de to andre.

Det påpekes at Eugrafus neppe er et egennavn, men en stillingsbeskrivelse (navnet betyr «skjønnskriver»). Mennas’ lik skal ha blitt brakt til Konstantinopel og bisatt i en kirke som keiser Justinian hadde bygd til hans ære. Deres minnedag i Martyrologium Romanum er 10. desember, mens andre martyrologier minnes dem den 24. januar. De æres høyt i øst. På avbildninger bærer Mennas i en skål sine utstukne øyne og sin avskårne tunge.

Kilder: Attwater/Cumming, Benedictines, Bunson, Patron Saints SQPN, Infocatho, zeno.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 4. april 2004

 

av Webmaster publisert 04.04.2004, sist endret 28.11.2015 - 02:52