Den hellige Merkurios av Smolensk (d. 1239)

Minnedag: 7. august

Den hellige Merkurios (lat: Mercurius: ru: Merkurij; Меркурий) levde på 1200-tallet i Russland. Han ble munk i Huleklosteret i Kiev, i dag hovedstaden Kyjiv i Ukraina.

Huleklosteret ble grunnlagt i 1051 av den hellige Antonios Petsjerskij (983-1073). Klosteret ligger på en bratt skråning på vestbredden av elven Dnjepr sør for dagens bysentrum, og består av et forgrenet system av huler og underjordiske kirker. Klosteret består av to områder. Den eldste delen kalles nå «Nedre lavra» eller «De fjerne hulene». Da Antonios i 1057 trakk seg tilbake til en nærliggende hule hvor han gravde seg en ny celle, ble dette starten på «Øvre lavra» eller «De nære hulene» (ru: Blizjnie pesjtsjery), som også kalles St. Antonios-hulene. De fjerne hulene kalles også St. Theodosios-hulene etter klosterets andre hegumen, den hellige Theodosios Petsjerskij (ca 1008-74). I 1926 stengte sovjetregjeringen Huleklosteret, og først i 1992 vendte de ortodokse munkene tilbake.

Ifølge tradisjonen ble Merkurios utnevnt til biskop av Smolensk, selv om hans navn ikke opptrer i dokumentasjonen fra den tiden. Han ble drept i 1239 under et angrep fra tatarene mot Kiev. Hans relikvier hviler i De nære hulene eller Antonios-hulene.

Hans minnedag er 7. august på grunn av hans navnebror, den hellige soldaten Merkurios (d. ca 260). I tillegg feires han den 28. september, som er synaxis (= fellesfest) for de hellige fra «De nære hulene» i Huleklosteret i Kiev. I tillegg feirer Den ortodokse kirke på andre søndag i fastetiden en «Synaxis for alle de monastiske fedre i Huleklosteret».

av Webmaster publisert 24.07.2010, sist endret 26.04.2019 - 18:28