Den hellige Mikael de la Mora de la Mora (1878-1927)

Minnedag: 21. mai

Mikael de la Mora de la Mora (1878-1927) En av De 25 hellige Mexico-martyrene

Den hellige Mikael de la Mora de la Mora (sp: Miguel) ble født den 19. juni 1878 i Tecalitlán i bispedømmet Colima i delstaten Jalisco i Mexico. Han kom fra en bondefamilie og hjalp til i arbeidet på markene før han avgjorde at han hadde prestekall. Han ble presteviet i 1906. Fra 1912 og til sin død var han kapellan ved katedralen i Colima, rektor ved bispedømmets Propaganda fide og åndelig rådgiver for de unge guttene i foreningen La Paz.

Da forfølgelsene begynte, ble han funnet og tatt til fange, men han ble løslatt mot kausjon. Da kirkene ble stengt og den offentlige gudsdyrkelsen ble forbudt i 1926, insisterte hans venner på at han flyktet sammen med dem til familieransjen i El Rincon del Tigre. Men p. de la Mora nektet, og spurte dem: «Hvordan kan dere be meg å forlate Colima som er uten en prest?»

General Flores la hele tiden et psykologisk press på ham for å få ham til å etablere en kirke i opposisjon til katolikkene, så til slutt sa han til sin bror at han ville dra til ransjen fordi han var redd for at han ikke ville være i stand til å stå imot generalens ordrer.

På vei til ransjen stanset p. de la Mora og en gruppe venner i Cardona i Colima for å spise frokost. En kvinne spurte om han var prest og ba ham om å vie hennes datter. Noen agraristas overhørte samtalen, og p. de la Mora og hans ledsagere, inkludert hans bror, ble tatt og ført til det militære hovedkvarteret i Colima. General Flores var rasende og informerte fangene om at han ville skyte presten og hans bror. Da han hørte dommen, tok p. de la Mora opp rosenkransen og begynte å resitere den.

Han ble tatt med til stallen og ble plassert mellom gjødselsdyngene. Omkring middagstid fikk soldatene ordre om å skyte, og han ble drept for øynene på sin redselslagne bror Regino. En soldat ga ham coup de grace, nådeskuddet. Det var den 7. august 1927. Regino ble satt fri siden han hadde familie å forsørge. Mikaels relikvier er i katedralen i Colima.

Mikael ble saligkåret den 22. november 1992 og helligkåret den 21. mai 2000 av pave Johannes Paul II på Petersplassen i Roma som en i gruppen «Den hellige Kristoffer Magallánes og hans 24 ledsagere». Dette var meksikanske martyrer som ble drept av hat mot troen i de turbulente årene mellom 1915 og 1937. Av dem var 22 sekularprester og 3 legmenn. Deres minnedag er 21. mai, og den ble i det nye Missale Romanum (2002) satt inn i Kirkens universalkalender.

av Webmaster publisert 23.06.2003, sist endret 28.11.2015 - 02:53