Den hellige Morónóg av Inishloe (500-t)

Minnedag: 23. juni

Den hellige Morónóg levde i Irland på 500-tallet. Han kalles også Ronan (ir: Rónán). Navnet Rónán er avledet av rón = sel og bæres av mange hellige i irsk tradisjon, inkludert ni i listen over homonyme helgener. Prefikset «Ma» (eller «Mo») er den irske hedrende «min» (som i «min herre»), og suffikset -óg betyr «ung».

Morónóg hadde sin kirke i Inishloe (Inis Luaidhe) i sognet Killadysert i baroniet Clonderalaw i grevskapet Clare i den sørlige provinsen Munster. Etter at den hellige Senan av Scattery (Seanán) (ca 488-ca 544) døde, sies det at hans legeme ble brakt til et «bønnehus» på Scattery Island for å vente på ankomsten av helgenene fra Limerick, inkludert Molaga av Inishrubbrid (Inis Tiobrad) og Morónóg av Inishloe, nå naboøyer i elven Shannon nær Canon Island, stedet for et augustinerpriorat grunnlagt ca 1180.

Ingenting annet er kjent om Morónóg, men blant de hellige kildene i sognet var en viet til Ruadhán, hvis navn kan ha generert den hypokoristiske eller kjæleformen Morónóg (kanskje fra Moruadhnóg). Han kan være identisk med den «Ronoge» (alias Renogue) som ble æret ved en kilde i Ballinrea, nær Carrigaline i Cork. Hans pattern på St. Hansaften (23. juni), eller på dagen etter, skal ha hatt mange tusen til stede inntil den ble stanset på midten av 1800-tallet. Ellers ble navnet på den lokale kirken i Kilbronoge i sognet Skull i grevskapet Cork skrevet Kilmoronoge i folketellingen i 1659.

Kilder: Ó Riain - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 10. juli 2015

av Per Einar Odden publisert 10.07.2015, sist endret 28.12.2015 - 12:05