De hellige Maria Zhao-Guo, Rosa Zhao og Maria Zhao ( -1900)

Minnedag: 28. september

Maria Zhao-Guo, Rosa Zhao og Maria Zhao ( -1900) Tre av De 56 martyrene fra det kinesiske bokseropprøret

Den hellige Maria Zhao-Guo [Tchao-Kouo-Cheu, Zhao f. Guo] ble født i 1840 og hennes døtre, de hellige Rosa Zhao [Tchao] i 1878 og Maria Zhao [Tchao] i 1883, alle i Zhaojiacun i distriktet Wuchiao i provinsen Hebei i Kina. Rosa var kateket.

I 1900 brøt det såkalte bokseropprøret ut i Kina. For bakgrunn, se De 56 martyrene fra det kinesiske bokseropprøret. Det startet i provinsen Shangtu [Shandong], hvor bokserne nedkjempet europeerne. Den 28. juli 1900 prøvde de tre å gjemme seg for en gjeng jagende boksere ved å hoppe opp i en brønn. Men bokserne trakk dem opp og prøvde å tvinge dem til å avsverge sin tro. Rosa svarte dem med klar besluttsomhet: «Vi har allerede bestemt oss for at vi heller vil dø enn å fornekte vår tro». Deretter snudde hun seg til moren og søsteren og ba dem om å be til Jesus og be om hjelp og styrke til å og sine liv for troen.

Da brøt en mann ved navn Zhao Wuhai inn og ba bokserne om å spare kvinnenes liv. Men Rosa sa til ham: «Onkel, ikke kast bort tiden med å prøve å redde oss. Siden vi ønsker å stå fast ved vår tro, er vi glade for å dø». Deretter sa hun til bokserne: «Dette er ikke noe passende sted for en henrettelse. Hvis dere vil drepe oss, så ta oss med til kirkegården hvor våre forfedre er gravlagt og drep oss der».

Bokserne tok dem da med til familien Zhaos kirkegård, hvor de ikke bare halshogde dem, men brente også hodene til aske. En av de eldre kvinnene sa om Rosa: «Hun var ikke bare en eksemplarisk kateket, hengiven til sitt arbeid, men en kvinne som var ren, rolig, full av kjærlighet, ydmyk, ærlig og rede til ethvert offer. Selv om jeg er en fattig gammel kvinne, så hun aldri ned på meg». Maria var 60 år og døtrene Rosa og Maria 22 og 17 år gamle. EN kilde sier at de ble drept ved landsbyen Yon-Fang-tchaokia på en ukjent dato.

De tre kvinnene ble saligkåret den 17. april 1955 av pave Pius XII (1939-58) sammen med fire jesuittpatere og 49 andre kinesiske katolikker som var utvalgt blant det store antallet martyrer under Bokseropprøret. De første martyrene fra bokseropprøret var saligkåret i 1946, se De 29 martyrene fra det kinesiske bokseropprøret. De ble alle helligkåret den 1. oktober 2000 på Petersplassen i Roma av pave Johannes Paul II blant de 120 martyrene fra Kina (den hellige Augustin Zhao Rong og hans 119 ledsagere).

Deres minnedag sammen med de andre martyrene fra Kina er 28. september.

av Webmaster publisert 15.10.2000, sist endret 28.11.2015 - 02:47