Den hellige Nonius Álvares de Pereira (1360-1431)

Minnedag: 6. november

Den hellige Nonius Álvares de Pereira; fra «Los Santos Carmelitas» av den spanske karmelittiske forfatteren og kunstneren Rafael Lopez-Melus

Den hellige Nonius Álvares de Pereira (Nuñes, Nuno, Nun') ble født den 24. juni 1360 i Paços do Bonjardim, et sogn i Cernache de Bonjardim, nær Sertã i det sentrale Portugal. Han kom fra en høyadelsfamilie – faren var Dom Alvaro Gonçalves de Pereira, stormester for en gren av ridderordenen av St. Johannes av Jerusalem. Hans mor var Iria Gonçalves do Carvalhal. Nonius hadde 32 søsken. Hans bestefar var Dom Gonçalo (Gonçalves) Pereira, 97. erkebiskop av Braga (1326-49), med Teresa Peres Vilarinho. Som trettenåring dro Nonius i 1373 til hoffet til den portugisiske kongen Ferdinand I (1367-83) for å slå inn på en militær løpebane i henhold til familiens tradisjoner. Som gutt hadde han lest legendene om kong Arthur og drømte om å leve i sølibat og tjene sin konge, som Galahad.

Men før han var sytten år gammel giftet han seg i Vila Nova da Rainha nær Azambuja med Dona Leonora de Alvim, datter av João Pires de Alvim og hans hustru Branca Pires Coelho, barnløs enke etter Vasco Gonçalves Barroso, som selv var barnløs enkemann etter Mécia Rodrigues de Vasconcelos. Alle de overnevnte, inkludert Nonius selv, var etterkommere etter den salige keiser Karl den Store (768-814; keiser fra 800) og kong Ferdinand I av León og Castilla (1037-65). Nonius og Leonora fikk tre barn sammen før hun døde i 1387, men bare datteren Beatrice vokste opp.

Nonius startet tidlig sin militære karriere, og allerede som trettenåring var han med å stanse en kastiljansk invasjon. Ifølge ham selv var hans første militære kampanjer imidlertid ikke mer enn mindre trefninger ved Portugals grenser. Han var en heftig og tapper ung mann som viste seg å være en fremragende leder og høyt respektert av sine menn.

Den 23. oktober 1383 døde kong Ferdinand av Portugal (1367-83), den siste herskeren av det burgundiske dynasti, uten mannlige arvinger. Han hadde i 1382 som en del av en fredsavtale giftet bort sin eneste datter Beatrice (1372-1408) med kong Juan I av Castilla (1358-90; konge fra 1379), og i henhold til ekteskapskontrakten overtok enkedronning Leonora regentskapet i datteren Beatrices og svigersønnen Juans navn. Men Juan aktet å sette gjennom sin unge hustrus krav på Portugals trone. Dette ville bety at Portugal ble lagt inn under Castilla, og dette protesterte befolkningen mot. De neste to årene kalles i Portugal «Det portugisiske interregnum» siden ingen kronet konge regjerte. Johan av Aviz (1357-1433), en utenomekteskapelig halvbror av avdøde kong Ferdinand, uekte sønn av kong Peter I (1357-67) og en galicisk adelskvinne ved navn Teresa Lourenço, stilte seg i spissen for opprøret. Han var i 1364 utnevnt til stormester for Ridderordenen av Aviz.

Nonius Álvares Pereira var en av de første adelsmennene som støttet Johan av Aviz, og i fellesskap erobret de byene Lisboa, Beja, Portalegre, Estremoz og Évora. Som svar trengte kong Juan I inn i Portugal og erobret byen Santarém. I et forsøk på å normalisere situasjonen og sikre sin hustrus krone tvang han enkedronning Leonora til å abdisere fra regentskapet og tok selv kontroll over landet. Den kastiljanske hæren ble møtt av portugiserne den 6. april 1384 i slaget ved Atoleiros. General Nuno Álvares Pereira vant slaget for portugiserne, men seieren var ikke total, og kong Juan I dro til Lisboa i mai 1384 og beleiret hovedstaden.

Etter slaget ved Atoleiros ga Johan av Aviz den kun 23-årige Nonius kommandoen over opprørshæren. Han fortsatte å angripe byene som var lojale mot kastiljanerne, mens Johan av Aviz konsentrerte seg om en diplomatisk offensiv. Han klarte å få John av Gaunt, hertug av Lancaster, som hadde den egentlige makten i England på vegne av sin syttenårige nevø, kong Richard II (1377-99), til å sende tropper for å forsterke den portugisiske hæren, og dette skulle vise seg avgjørende. En pestepidemi i hæren tvang Juan I til å heve beleiringen av Lisboa den 3. september 1384 og trekke seg tilbake til Castilla.

Sent i 1384 og tidlig i 1385 klarte Nonius Álvares Pereira å overvinne flertallet av de portugisiske byene som da støttet Castillas sak. Påskedag 1385 gikk de engelske soldatene i land. De var ikke mange, rundt 600 menn, men de var hovedsakelig veteraner fra Hundreårskrigen (1337-1453).

Johan av Aviz organiserte et møte i Coimbra av Cortes, det portugisiske adelsparlamentet, og der ble han den 6. april 1385 utropt til den tiende konge av Portugal som Johan I (pt: João) (1385-1433), kalt den Gode eller den Store. Den nye kongen utnevnte sin trofaste general Nonius Álvares Pereira til konstabel eller kommanderende general for de portugisiske armeene. Konstabelen (Condestável do Reino) var kongerikets nest mektigste mann etter kongen. De dro for å slå ned den resterende motstanden i nord.

Juan I av Castilla var rasende og sendte en straffekspedisjon, men styrkene ble grundig slått i slaget ved Trancoso i mai. Kongen stilte seg da i spissen for en enorm hær som invaderte Portugal i den andre uken av juni sammen med en alliert kontingent av fransk tungt kavaleri. Deres styrke var overlegen – rundt 30.000 menn på den kastiljanske siden mot portugisernes 6.000. De dro i retning Lisboa og Santarém, landets største byer.

Hærene til kong Johan I og Nonius Álvares Pereira møttes i byen Tomar og ble enige om at kastiljanerne ikke måtte få anledning til å beleire Lisboa igjen. Den 14. august møtte den kastiljanske hæren, som beveget seg langsomt på grunn av sitt store antall, de portugisiske troppene forsterket med den engelske styrken. I slaget ved Aljubarrota ble den kastiljanske hæren ikke bare beseiret, men desimert, til tross for deres overlegne antall og bedre våpen. Seieren ble spesielt tilskrevet Nonius' strategiske geni. Spanjolenes tap var så store at kong Juan I i mange år var forhindret fra å prøve på en ny invasjon.

Med denne seieren ble Johan I anerkjent som ubestridt konge av Portugal, noe som endte interregnumet og etablerte Portugal definitivt som en selvstendig stat. Anerkjennelse fra Castilla kom ikke før i 1411, etter en ny portugisisk seier ved Valverde. For sin ledende rolle i kampen for den portugisiske frigjøringen ble Nonius en portugisisk nasjonalhelt, og Cortes utropte ham til «Fedrelandets forsvarer». Den engelsk-portugisiske alliansen ble styrket da Johan I giftet seg med Filippa av Lancaster, datter av John av Gaunt.

Johan II grunnla det andre portugisiske kongelige dynastiet, huset Aviz. Nasjonalhelten Nonius Álvares Pereira ble av den takknemlige kongen overøst med titler og materielle eiendommer. Han ble Portugals 38. storkansler (Mordomo-Mór), andre greve av Arraiolos, tredje greve av Ourém og syvende greve av Barcelos (1360-1431). Dette var de tre eneste grevskapene som eksisterte på den tiden og titlene ble tatt fra adelsmenn som hadde tatt Castillas side.

Nonius' våpen

Nonius blir beskrevet som like from som han var begavet strategisk taktiker. Etter sin hustrus død i 1387 avla han sølibatsløfte som medlem av karmelittenes tredjeorden. Deretter engasjerte han seg sterkt for karmelittenes idealer. Som følge av et løfte grunnla han et karmelittkloster i Lisboa (Convento do Carmo). I 1422 trådte den 62-årige Nonius til slottets forbløffelse inn som legbror hos karmelittene (Ordo Fratrum Beatae Mariae Virginis de Monte Carmelo – OCarm) i det klosteret han selv hadde grunnlagt i Lisboa og tok navnet Nonius av Santa Maria (de Santa Maria). Etter eget ønske utførte han det simpleste arbeidet i klosteret, hvor han bodde til sin død. Han var kjent for sitt bønneliv, sine botsøvelser og sin store kjærlighet til Guds Mor.

Det siste året Nonius levde, dro kong Johan I for å besøke ham og omfavne ham for siste gang. Han gråt, for han betraktet Nonius Álvares Pereira som sin nærmeste venn og som den som hadde satt ham på tronen og reddet landets uavhengighet. På Allehelgensdag den 1. november 1431 leste han Kristi lidelseshistorie i Johannesevangeliet. Han hadde akkurat kommet til ordene: «Se, der er din mor» da han døde. Hele det kongelige hoff deltok i bisettelsen og han ble gravlagt i karmelittenes klosterkirke i Lisboa. Hans grav gikk tapt i jordskjelvet i 1755, og ruinene av klosteret er i dag en av de mest berømte severdighetene i Lisboa.

Nonius' hellighets ry trakk mange pilegrimer til hans grav, og i sanger og dikt sang de om dydene til Conde Santo, «den hellige greven». Han er en av de store nasjonalheltene i Portugal og hylles i det episke diktet Chronica Condestavel (Crónica do Condestável) fra 1500-tallet, en av klassikerne i tidlig portugisisk litteratur. Han er en nasjonal heltehelgen på linje med franskmennenes hellige Jeanne d'Arc, bulgarernes hellige Boris I, ungarernes hellige Stefan, den spanske hellige Hermenegild, den norske hellige Olav, svenskenes hellige Erik, danskenes hellige Knut, russernes Vladimir av Kiev, serbernes hellige Simon Nemanja (far til den hellige Sava), georgiernes hellige Tamara, armenernes Tiridate III og den engelske hellige Ethelbert av Kent.

Nonius ble saligkåret den 23. januar 1918 ved at hans kult ble stadfestet for Portugal og karmelittordenen av pave Benedikt XV (1914-22). Den 28. mai 1941 gjenopptok pave Pius XII (1939-58) hans helligkåringsprosess i Roma, men ifølge en nylig erklæring fra karmelittordenens generalpostulator ble helligkåringen utsatt av diplomatiske grunner. Etter at det skjedde et mirakel på hans forbønn, ble det den 13. juli 2003 åpnet en bispedømmeprosess for å undersøke Nonius' liv og heroiske dyder. Den 3. juli 2008 undertegnet pave Benedikt XVI dekretet fra Helligkåringskongregasjonen som godkjente mirakelet på hans forbønn. Et dekret som anerkjente hans «heroiske dyder» ble samtidig godkjent av paven.

Han ble helligkåret den 26. april 2009 i Roma sammen med fire andre. Flere titusener portugisere var til stede på Petersplassen. Hans minnedag som salig var 1. april, selv om dødsdagen 1. november også ble nevnt. Etter helligkåringen er 6. november bestemt som hans universelle minnedag i den romerske kalenderen.

Nonius' arvedatter Beatrice Pereira de Alvim (1380-1415) giftet seg i 1401 med Alfonso, eldste og uekte sønn av kong Johan I, første hertug av Bragança (1377-1461), og Nonius' eiendommer gikk for en stor del over til familien Bragança, som ble den betydeligste adelsfamilien i Portugal. Dette tillot huset Bragança selv å bestige den portugisiske tronen i 1640, og huset regjerte til og med dronning Maria II (1826-28; 1834-53). Nonius regnes som stamfar for dette dynastiet. Manuel II (1908-10), den siste kongen av Portugal som abdiserte i 1910, var en av hans etterkommere. Huset regjerte også kongeriket Brasil (1815-22) og keiserriket Brasil (1822-89). En annen som på morssiden tilhørte dynastiet Bragança, var keiserinne Zita (1892-1989), hustru til den siste østerrikske keiseren, den salige Karl I (1916-19; d. 1922).

av Webmaster publisert 21.12.2010, sist endret 28.11.2015 - 02:47