Den salige Olympia Bidà (1903-1952)

Minnedag: 2. april

Den salige Olympia Bidà (1903-1952)

Den salige Olympia ble født som Olga Bidà (Olha) i 1903 i landsbyen Tsebliv i oblast (distriktet) Lviv i Vest-Ukraina. Hun tilhørte den gresk-katolske «unerte» Kirken i landet. Hun sluttet seg til St. Josefssøstrene og tjenestegjorde i ulike byer og landsbyer som katekismelærer og novisemester, og i tillegg pleide hun de gamle og syke. Hun hadde en spesiell nådegave for ungdom og sørget personlig for at en rekke unge kvinner fikk oppdragelse og utdannelse.

I 1938 ble hun overført til klosteret i byen Khyriv sammen med den salige sr. Laurentia Herasymiv, og deretter var deres skjebner knyttet sammen til døden. Olympia ble utnevnt til superior. Hun gjorde sitt beste for å dekke folkets åndelige og sosiale behov, til tross for det kommunistiske presset mot deres arbeid etter etableringen av Sovjetregimet. Hun og andre søstre led under en rekke angrep på klosteret. Likevel fortsatte hun å ta seg av barna, drive katekese og organisere gudstjenester under jorden, ofte uten prest.

I 1950 ble hun arrestert sammen med to andre søstre av soldater fra NKVD (forløperen til KGB). Hun satt en tid i en hard arbeidsleir i Boryslav før hun sammen med sr. Laurentia ble dømt til livsvarig forvisning til regionen Tomsk i Sibir for «anti-sovjetisk virksomhet». Hun ble satt til hardt tvangsarbeid, men selv under disse forholdene prøvde hun å utføre sine plikter som superior. Hun organiserte sine søstre og andre søstre i andre leirer for å komme sammen og be og støtte hverandre. Hun fikk en alvorlig sykdom, og etter relativt kort tid døde hun den 23. januar 1952.

Den 24. april 2001 ble dekretet som anerkjente hennes og andre ukraineres martyrium (gruppen den salige Nikolas Carneckyj og hans 24 ledsagere) promulgert i Vatikanet av Helligkåringskongregasjonen i nærvær av pave Johannes Paul II (1978-2005). Dermed fikk de tittelen Venerabilis, «Ærverdige», og veien til saligkåring var åpnet. Gruppen består av åtte biskoper, seks sekularprester, syv ordensprester, tre ordenssøstre og en legmann.

De ble saligkåret den 27. juni 2001 av pave Johannes Paul II under hans besøk i Ukraina. Deres minnedag er 2. april, Nikolas Carneckyjs dødsdag. Samtidig ble to andre gresk-katolske ukrainere, en rutensk biskop og to latinske katolikker også saligkåret.

av Webmaster publisert 04.07.2005, sist endret 28.11.2015 - 02:48