Den salige Frans Marco y Alemán og åtte ledsagere (d. 1936)

Minnedag: 6. november

522_spanske_9_OCarm
P. Alberto Marco Alemán, OCarm y 8 Compañeros de la Provincia de Castilla
Ni medlemmene av karmelittordenen (OCarm). Gruppe 9a av de 522 martyrer fra Den spanske borgerkrig

Disse ni martyrene tilhørte de tradisjonelle eller ureformerte karmelittene (Ordo Fratrum Beatae Mariae Virginis de Monte Carmelo – OCarm), som også kalles karmelitter av den gamle observans (Padres Carmelitas de la Antigua Observancia).

Det var klokken fem om morgenen mandag den 27. juli 1936. Et par stormgardister kom til klosteret El Carmen i Onda i provinsen Castellón i regionen Valencia og ga ordre om en umiddelbar utkastelse. En stor del av kommuniteten besto av karmelittiske studenter, det fleste med enkle løfter og noen noviser, totalt tretti. To og to ble de tatt med til sentrum i Onda, hvor de samlet seg i en residens for å be og synge Salve Regina. Det var en sang av farvel, for noen skulle ikke komme tilbake.

For å dra fra Onda til Villarreal, måtte begge kommunitetene, som bare var 21, ta toget til Valencia, og derfra ble de overlatt til sin egen individuelle skjebne. Da de ankom den gamle byen Los Infantes, ble subprioren, p. Anastasio Ballester (1893-1936), arrestert. Han skulle senere bli drept på kirkegården i Cuevas de Vinromá i provinsen Castellón. Deretter var de tyve igjen i ekspedisjonen. Da de tok toget til Cabanal, ble alle gjenkjent som munker og tatt, alle bortsett fra koristen br. Tomás González og br. Pedro Tomás Iglesias, som fulgte veien til Madrid. De resterende atten, med provinsialpater Rafael Sarría Colomer i spissen, ble kjørt til Valencia.

nullP. Rafael Sarría og br. Florencio Marquínez dro til Algemesí, førstnevnte ble drept i sin hjemby og br. Florencio har man aldri visst noe om. Det samme skulle skje med br. Angelo Martín, som forsvant på Estación del Norte. Av de resterende ble ni unge ført fra stasjonen til et nærliggende kloster med destinasjon Madrid. På toget ble det funnet tre andre gutter, brødrene Daniel Garcia Antón og Aurelius García Antón med br. Adalberto Vicente Muñoz. Når det gjaldt p. Evangelista Muñoz Tornero (1906-36), så de ham gå av på stasjonen Albacete; han ble myrdet i Almussafes i provinsen Valencia.

Navnene på de åtte unge ordensbrødrene som reiste til Castilla i tillegg til de fire andre som allerede er nevnt, var: br. Alberto Garcia, br. Frans Pérez y Pérez, br. Silvanus Villanueva González, br. Angelus Sánchez Rodríguez, br. Angelus Reguilón Lobato, br. Nikomedes Andrés Vecilla, br. Ricardo Román og br. Franco Arranz. I tillegg br. Isidoro Garrido, som ble reddet fordi en vakt ble distrahert og mistet ham på veien.

Ved daggry den 28. juli fikk de øye på Madrid. De ankom til stasjonen Atocha, hvor det ikke var noe spor til Segovia fra, heller ikke til Estación del Norte, og det gikk heller ikke noen buss, for Guadarrama var et område med harde kamper mellom de to fiendtlige frontene. «Hva gjør vi med dem?» spurte militsmennene seg. De bosatte seg i et gamlehjem i Paseo de las Delicias, hvor de følte seg trygge. De delte ut skapularer, som de tok på seg. De forble flyktninger frem til den 14. august. Tre dager senere, klokken tolv om natten, brøt en militsgruppe plutselig inn i rommet hvor de sov, og de ble umiddelbart beordret til å kle på seg og la all bagasjen stå igjen.

Dette er navnene på de åtte som ble brakt til kirkegårdsmuren i Carabanchel Bajo, hvor de ondskapsfullt ble. Disse guttene døde i sitt eget blod da det første lyset dukket opp av mørket den 18. august 1936.

null null null

1. Den salige Daniel García Antón (ordensnavn Daniel María), kleriker OCarm, født den 11. desember 1913 i Navacepeda de Tormes i provinsen Ávila i regionen Castilla y León i Spania, 22 år gammel.

2. Den salige Sylvanus Villanueva González (sp: Silvano) (ordensnavn Silvano María), kleriker OCarm, født den 6. februar 1916 i Huérmeces i provinsen Burgos i regionen Castilla y León i Spania, 20 år gammel.

3. Den salige Adalbert Vicente y Vicente (sp: Adalberto) (ordensnavn Adalberto María), kleriker OCarm, født den 23. april 1916 i Cuéllar i provinsen Segovia i regionen Castilla y León i Spania, 20 år gammel.

null null null

4. Den salige Aurelius García Anton (sp: Aurelio) (ordensnavn Aurelio María), kleriker OCarm, født den 14. august 1916 i Navacepeda de Tormes i provinsen Ávila i regionen Castilla y León i Spania, nesten tyve år gammel.

5. Den salige Frans Pérez y Pérez (sp: Francisco) (ordensnavn Francisco María), kleriker OCarm, født den 30. januar 1917 i Ros i provinsen Burgos i regionen Castilla y León i Spania, 19 år gammel.

6. Den salige Angelus Reguilón Lobato (sp: Angelo) (ordensnavn Angelo María), kleriker OCarm, født den 1. juni 1917 i Pajares de la Lampreana i provinsen Zamora i regionen Castilla y León i Spania, 19 år gammel.

null null

7. Den salige Nikomedes Andrés Vecilla (sp: Nicomedes) (ordensnavn Bartolomé Fanti María), kleriker OCarm, født den 26. august 1917 i Pajares de la Lampreana, provinsen Zamora i regionen Castilla y León i Spania, nesten 19 år gammel.

8. Den salige Josef Sánchez Rodríguez (sp: José) (ordensnavn Ángel María), kleriker OCarm, født den 2. august 1918 i Pajares de la Lampreana i provinsen Zamora i regionen Castilla y León i Spania, atten år gammel.

Alle åtte døde den 18. august 1936 i Carabanchel Bajo i provinsen og regionen Madrid i Spania.

null9. Den salige Frans Marco Alemán (fr: Francisco) (ordensnavn Alberto María), prest OCarm, ble født den 23. mai 1894 i Caudete i provinsen Albacete i regionen Castilla-La Mancha i Spania. Han var prior for klosteret i Calle Ayala i Madrid da krigen overrasket ham. Den 20. juli 1936 ble klosteret stengt og p. Alberto Maria ble tatt med til Checa de Fomento. Den 3. september, etter utallige transporter og avhør, ble han satt i fengsel. Den 28. november 1936 ble han sammen med tretti ledsagere ført til Paracuellos del Jarama i provinsen og regionen Madrid, hvor han ble skutt. Han har gitt navnet til denne gruppen med unge karmelitter i saligkåringsprosessen.

 

nullDen 18. august 1961 samlet det seg en stor folkemengde da det ble avduket en minnestein ved inngangen til kirkegården i Carabanchel, hvor åtte unge karmelitter led martyrdøden tjuefem år tidligere. Steinen ble avduket av distriktsordføreren, Don Santiago Álvarez Abellán, og velsignet av sognepresten i Carabanchel, p. Alfonso Maria López, br. Aniceto Joaquin, visepostulator for martyrenes saligkåringsprosess, og p. Manuel Maria Ibañez. Til stede var også patrene fra klosteret i El Henar i Segovia, en delegasjon ordensbrødre fra Holland under ledelse av p. Winfried Bensink, studenter fra kollegiet i El Henar, apostoliske karmelitter og andre mennesker. Steinen er laget av marmor og har følgende inskripsjon i gullskrift:

Til minne om Guds tjenere: br. Daniel Mª García Antón, br. Silvano Mª Villanueva González, br. Adalberto Mª Vicente Muñoz, br. Aurelio Mª García Antón, br. Francisco Mª Pérez y Pérez, br. Ángel Mª Sánchez Rodriguez, br. Ángel Mª Reguilón Lobato og br. Bartolomé F. Mª Andrés Vecilla, karmelitter skutt på dette stedet den 18. august 1936. På den tjuefemte årsdagen for deres offer.

De ni karmelittenes sak ble senere slått sammen med seksten martyrer fra instituttet «Brødre av de kristne skoler» eller Hermanos de las Escuelas Cristianas (Institutum Fratrum Scholarum Christianorum – FSC), også kjent som De la Salle-brødrene, se gruppe 9b: Den salige Augustin Maria Garcia Tribaldos FDC og femten ledsagere.

Dekretet om gyldigheten av bispedømmets informativprosess ble utstedt den 23. oktober 1992 og sakens Positio ble sendt til Helligkåringskongregasjonen i Vatikanet i 1998. Den 19. desember 2011 undertegnet pave Benedikt XVI (2005-13) dekretet fra Helligkåringskongregasjonen som anerkjente deres død som et martyrium in odium fidei – «av hat til troen», og de fikk dermed tittelen Venerabilis, «Ærverdige».

De ni martyrene ble saligkåret av pave Frans den 13. oktober 2013 i Tarragona i provinsen av samme navn i regionen Catalonia i Spania sammen med martyrer fra andre kongregasjoner og bispedømmer i gruppen «522 martyrer fra Den spanske borgerkrig». Som vanlig i dette pontifikatet ble saligkåringen ikke foretatt av paven selv, men av hans spesielle utsending, i dette tilfelle Helligkåringskongregasjonens prefekt, kardinal Angelo Amato SDB. Minnedag for alle de 522 er 6. november.

Kilder: newsaints.faithweb.com, es.catholic.net, religionenlibertad.com - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 25. oktober 2013

av Per Einar Odden publisert 25.10.2013, sist endret 02.10.2017 - 22:50