Den hellige Oswin av Deira ( -651)

Minnedag: 20. august

Den hellige Oswin (Oswini, lat: Oswinus) var sønn av kong Osric av Deira i Northumbria. Da faren ble drept av den kristne Walisiske kongen Cadwallon av Gwynedd i 634, flyktet Oswin til Wessex i Sør-England. Hans fetter den hellige Osvald hadde forent de to delene av Northumbria, Bernicia og Deira, til ett kongerike, men da Osvald ble drept i 642, dro Oswin nordover for å bli konge av Deira, mens hans fetter Oswiu ble konge av Bernicia.

Alt vi vet om St. Oswin, har vi fra den hellige Beda den Ærverdige. Oswin arbeidet hardt for å befeste den unge kristendommen i sitt rike, og Beda sier om ham: «Han var vakker av fremtoning og høflig av sinn, og blant hans andre kvaliteter av dyd og moderasjon var den største hans ydmykhet. Han var generøs mot både høy og lav, og vant snart alles hengivenhet ved alle sine legemlige og åndelige kongelige kvaliteter, slik at til og med menn av svært høy byrd kom fra nesten alle provinser for å tjene ham».

Men fetteren Oswiu ville ha makten i begge delene av Northumbria som Osvald hadde hatt, så de samlet hærstyrker mot hverandre. Men da Oswin skjønte at han var underlegen, ville han ikke føye enda et slag til den lange listen av voldsbruk i 600-tallets Northumbria. Derfor forlot han hæren for å unngå blodbad, og håpet at han kunne få tilbake makten ved en senere anledning.

Fulgt av en eneste betrodd soldat gjemte han seg i huset til sin beste venn Hunwald. Men denne forræderske jarlen forrådte ham til Oswiu, som ga ordre til at Oswin og hans soldat skulle drepes, og det skjedde den 20. august 651 i Gilling i Yorkshire. Oswin var en hengiven venn av den hellige Aidan, Northumbrias apostel, som døde bare elleve dager etter ham.

Folket æret ham snart som martyr, og på stedet hvor han ble drept reiste hans morder Oswiu senere et kloster som bot for sin forbrytelse. St. Oswin var den siste konge av Deira. Han ble gravlagt i Tynemouth. Senere ble denne kirken utsatt for vikingangrep. Graven ble stort sett glemt inntil den ble gjenoppdaget i 1065, og da skjedde en translasjon av relikviene. Tynemouth ble en celle for St. Albans; Durham prøvde uten hell å vinne den tilbake på 1100-tallet.

I likhet med noen andre angelsaksiske konger som de hellige Kenelm og Ethelbert, som møtte en voldelig død, ble Oswin dyrket som martyr, fordi han døde «om ikke for troen på Kristus, så i det minste for Kristi rettferdighet», som en preken fra 1100-tallet forklarer det. Hans minnedag er 20. august, mens hans translasjonsfest, som ble holdt i Durham, St. Albans og Tynemouth, var 11. mars.

av Webmaster publisert 03.06.1998, sist endret 28.11.2015 - 02:48