Den hellige Pafnutios av Alexandria (d. ~480)

Minnedag: 25. september

Den hellige Pafnutios (Paphnutios, Paphnutius, Pafnutius) skal angivelig være far til den hellige jentemunken Eufrosyne. Det greske navnet Pafnutios (Παφνούτιος) har sin opprinnelse i det egyptiske pa-ph-nuti («Guds mann ») eller («det som tilhører Gud»).

 

Legenden forteller at Eufrosyne ble født rundt 415 og var en kristen jomfru i Alexandria i Egypt. Hun var datter av den velstående handelsmannen Pafnutios, og hun ble født etter mange års barnløst ekteskap på forbønn av en gammel munk. Hun ble forlovet med en rik ung mann, men ønsket å bevare sin kyskhet og begynte å gi bort sine eiendeler til de fattige. Mens hennes far var borte, konsulterte hun den gamle munken som hadde bedt for at hun skulle bli født, og han ga henne sløret.

Men hun fryktet sin fars reaksjon, så hun klippet håret og kledde seg i mannsklær og gikk inn i klosteret i nærheten av Alexandria hvor hennes far pleide å gå. Hun tok navnet Smaragdus og ble berømt for sin hellighet og åndelige visdom. Da hennes far oppsøkte abbeden for å få trøst i sin sorg over den forsvunne datteren, henviste han ham til den unge munken Smaragdus. Faren kjente henne ikke igjen, men fortsatte å komme til henne for religiøs rådgivning i en periode på 38 år. Først da hun var døende, avslørte hun sin identitet for ham. Etter hennes død rundt 470 overtok faren hennes plass i klosteret og bodde der som munk i ti år.

Det finnes ingen autentiske fortellinger om Eufrosyne, som i Orienten kalles «vår mor», og man tviler i dag på at hun var en historisk person. Hennes legende synes utelukkende å være en kopi av lignende historier, for eksempel de hellige Pelagia den botferdige, Eugenia, Marina og Theodora av Alexandria.

Pafnutios skal ha dødd rundt 480, og han æres høyt i øst. Hans minnedag er 25. september, som også er Eufrosynes minnedag i den greske kirken.

av Webmaster publisert 06.04.2008, sist endret 28.11.2015 - 02:51