Den hellige Paula av Nikomedia (d. ~273)

Minnedag: 3. juni

Den hellige Paula (også kalt Paulina) var en kristen jomfru som levde på 200-tallet i Nikomedia (Νικομηδεια) i Bitynia i Lilleasia (i dag Izmit i Tyrkia). Hun besøkte den fengslede hellige Lucillian og de fire ungdommene som satt der sammen med ham, Claudius, Hypatios, Paulus og Dionysios, brakte dem mat, vasket av dem blodet med svamper og renset deres verkende sår. Til slutt ble også hun arrestert og ført for en domstol. Da hun nektet å ofre til avgudene, ble hun slått på det grusomste med stokker. Hun skal ha blitt helbredet for sine skader av en engel og på nytt ført for dommeren. Hun ble kastet i en glødende ildovn, og da hun steg uskadet ut derfra, ble hun til slutt halshogd i Nikomedia rundt 273.

Lucillian og de unge mennene ble brakt i lenker til Bysants (det senere Konstantinopel), hvor de led martyrdøden. Paulas omsorg for dem ga senere opphav til historien om at hun var Lucillians hustru og de fire unge guttenes mor. Hennes minnedag i Martyrologium Romanum er 3. juni, samme dag som Lucillian og hans ledsagere. Det befant seg noen ubetydelige relikvier av Claudius og Paula i Bologna.

Kilder: Butler (VI), Benedictines, Bunson, KIR, CSO, Patron Saints SQPN, Infocatho, zeno.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 27. august 1999

av Webmaster publisert 27.08.1999, sist endret 01.10.2018 - 18:16