Den hellige Pankratios rekluseren av Huleklosteret

Minnedag: 9. februar

Den hellige Pankratios (lat: Pancratius; ru: Pankratij; Панкратий) levde i Russland og ble munk i Huleklosteret i Kiev. i dag hovedstaden Kyjiv i Ukraina.

Huleklosteret ble grunnlagt i 1051 av den hellige Antonios Petsjerskij (983-1073). Klosteret ligger på en bratt skråning på vestbredden av elven Dnjepr sør for dagens bysentrum, og består av et forgrenet system av huler og underjordiske kirker. Klosteret består av to områder. Den eldste delen kalles nå «Nedre lavra» eller «De fjerne hulene». Da Antonios i 1057 trakk seg tilbake til en nærliggende hule hvor han gravde seg en ny celle, ble dette starten på «Øvre lavra» eller «De nære hulene» (ru: Blizjnie pesjtsjery), som også kalles St. Antonios-hulene. De fjerne hulene kalles også St. Theodosios-hulene etter klosterets andre hegumen, den hellige Theodosios Petsjerskij (ca 1008-74). I 1926 stengte sovjetregjeringen Huleklosteret, og først i 1992 vendte de ortodokse munkene tilbake.

Pankratios ble rekluser (eremitt) og hieromunk (prestemunk) i De fjerne hulene. Han feiret liturgien med stor høytid, og han fikk den gaven å kunne utføre mirakler. Han delte sine gaver med dem som ba om det, helbredet de syke med faste og bønn og ved å salve dem med hellig olje.

Hans minnedag er 9. februar. I tillegg feires han den 28. august, som er synaxis (= fellesfest) for de hellige fra «De fjerne hulene» i Huleklosteret i Kiev. I tillegg feirer Den ortodokse kirke på andre søndag i fastetiden en «Synaxis for alle de monastiske fedre i Huleklosteret».

av Webmaster publisert 25.07.2010, sist endret 26.04.2019 - 18:04