Den salige Paulus Oh Ban-ji (1813-1866)

Minnedag: 20. september

105. Den salige Paulus Oh Ban-ji, koreansk legmann, ble født i 1813 i Jincheon i Chungcheong-do i Sør-Korea (nå: Sagok-ri i Iwol-myeon i Jincheon-gun i Chungbuk). Hans familie hadde dype røtter der. Hans familie var relativt rik, men han var ikke interessert i å studere før han ble voksen. Etter å ha giftet seg satte han hele sin formue over styr ved å leve et utsvevende liv.

Det var rundt 1857 eller 1858, da han var over førti år gammel, at Paulus Oh fikk vite om den katolske tro. Etter det ble han en oppriktig katolikk. Han flyttet til Jijanggol i Jincheon (nå: Jiam-ri i Jincheon-eup i Jincheon-gun) med sin familie for å ha mer frihet til å praktisere sitt religiøse liv. Der tok han imot fattigdommen med en kristen ånd og utførte trofast sine religiøse plikter i henhold til Kirkens lære. Hans oppriktige kristne liv ble kjent blant hans naboer.

Da Byeongin-forfølgelsen brøt ut i 1866 (Byeongin er året 1866 i den orientalske kalenderen), sendte det militære hovedkvarteret i Cheongju politiet til Jijanggol. Han ble arrestert sammen med en ung mann og fengslet i Jincheon. Den 13. mars (den 27. januar etter månekalenderen) ble han overført til Cheongju. I det militære hovedkvarteret i Cheongju måtte Paulus Oh gå gjennom avhør og tortur. Men han avslørte ikke noen kirkelige aktiviteter og han gjentok hele tiden: «Jeg er katolikk, jeg er katolikk». En dag slo fangevokterne Paulus Ohs hode på vei til fengselscellen så det blødde. Han protesterte og sa: «Drep meg hvis dere vil, men hvorfor slår dere meg uten ordre fra den øverste funksjonæren?»

I fengselet satt Paulus Oh sammen med en ung mann som ble arrestert sammen med ham og Paulus Bae, som nylig var arrestert og brakt inn. Den øverste funksjonæren hadde ingen intensjon om å drepe disse tre mennene, så han prøvde å overtale dem med alle midler til å endre mening og si: «Jeg svikter Gud». Men Paulus Oh motsto fristelsen med sterk tro. Men selv Paulus’ innstendige oppmuntring klarte ikke å redde de to unge mennene fra å falle i fellen til funksjonærens vakre ord. Følgende er et utdrag fra det brevet som Paulus Oh skrev til sin sønn fra fengselet: «Vær trofast mot dine kristne plikter og betal din gjeld. Hvis du noensinne blir arrestert, ikke nøl med å dø som martyr for Herren».

Da den øverste funksjonæren forsto at Paulus ikke kom til å endre mening, avsa dødsdommen. Paulus Oh sluttet ikke å bekjenne sin tro på Gud og sa: «Jeg kan ikke forråde Jesus Kristus selv om jeg må dø ti tusen ganger». Han ble tatt med utenfor Sørporten i Cheongju for å henrettes. Funksjonæren som var ansvarlig for henrettelsen, ville prøve å få ham til å forråde Gud enda en gang. Han ga Paulus Oh et stykke papir og ga ham ordre om å skrive at han ville forråde Gud. Men Paulus Oh nektet helt og holdent og sa; «Jeg kan ikke forråde min Herre».

I det øyeblikket sprang bøddelen på Paulus og kvalte ham til døde foran mengden. Det var den 26. eller 27. mars 1866 (den 10. eller 11. februar etter månekalenderen) at Paulus Oh døde som martyr i Cheongju i Chungcheong-do. Paulus Oh var 53 år gammel. Det ble sagt at da Paulus Oh ble martyrdrept, viste en regnbue seg over en skyfri himmel. Buen startet fra Paulus Ohs legeme og nådde himmelen. Hans sønn og noen troende kom for å ta hans legeme og gravla det nær Jijanggol.

De første 103 koreanske martyrene ble helligkåret den 6. mai 1984 i Seoul av den hellige pave Johannes Paul II (1978-2005). Disse martyrene døde alle i periodene 1838-46 og 1866-67. Etter helligkåringen følte Den katolske kirke i Korea at de martyrene som døde i de andre forfølgelsene, også fortjente å bli anerkjent, så i 2003 begynte saligkåringsprosessen for 124 martyrer som døde in odium fidei i Korea i alle forfølgelsene mellom 1791 og 1888, samt for p. Thomas Choe Yang-eop (1821-1861), den andre koreanske presten etter den hellige Andreas Kim Dae-gon (1821-46), som ikke døde som martyr. Ved åpningen av saligkåringsprosessene i 2003 fikk alle de 125 tittelen «Guds tjener/tjenerinne» (Servus/Serva Dei).

Den 7. februar 2014 undertegnet pave Frans dekretet fra Helligkåringskongregasjonen som anerkjente de 124s død som martyrier in odium fidei («av hat til troen»), noe som ga dem tittelen «Ærverdige» (Venerabilis). Saligkåringen av de 124 ble foretatt den 16. august 2014 av pave Frans på plassen foran porten Gwanghwamun [Kwanghwamun], som er den viktigste og største porten til palasset Gyeongbokgung i Jongno-gu i Seoul. Vi har ikke funnet noen egen minnedag for disse nye salige, så foreløpig legger vi dem under 20. september, minnedagen for de 103 hellige martyrene fra 1984.

Kilder: newsaints.faithweb.com, koreanmartyrs.or.kr - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 3. august 2014

 

av Per Einar Odden publisert 03.08.2014, sist endret 28.12.2015 - 12:05