Den hellige Paternus av Avranches (~480-564)

Minnedag: 15. april

Den hellige Paternus, fra Little Pictorial Lives of the Saints (1878)

Den hellige Paternus (fr: Pair) ble født rundt 480 i Poitiers i Frankrike. Han var sønn av en viktig statstjenestemann. Han ble munk i Saint-Jouin-de-Marnes i Ansion i Poitou, men etter en tid forlot han klosteret sammen med en annen munk, den hellige Scubilio (fr: Scubillion), som lokalt æres som helgen. De slo seg ned som eremitter ved Coutances i Normandie, men de flyttet senere til Sessiacum (Scissy) nær Granville i Normandie. De tiltrakk seg så mange andre eremitter at Paternus organiserte dem i en kommunitet, og han fungerte som abbed for dem. Klosteret ble senere kjent som Saint-Pair.

Etter å ha tjent som abbed i flere år og grunnlagt andre hus i området, ble Paternus i en alder av 70 år rundt 550 utnevnt til biskop av Avranches i Normandie. Han styrte i tretten år og deltok på et konsil i Paris. Han døde i 564 (rundt 574?) ved Avranches på samme dag som sin tidligere ledsager Scubilio, og de ble gravlagt sammen i kirken i Scissy. Den hellige Venantius Fortunatus skrev en biografi om Paternus.

Paternus av Avranches' minnedag var tidligere 16. april, mens han i Abingdon og Malmesbury ble feiret den 23. september og i Gloucester den 27. september. Han æres spesielt i bispedømmene Coutances og Poitiers. Hans navn står i Martyrologium Romanum. Bollandistene ved p. Grosjean (1949) argumenterer sterk for at hans minnedag må være 15. april, og dette følges av det nye Martyrologium Romanum (2001). Han blandes ofte sammen i kalendere og martyrologier med de hellige Paternus av Vannes og Paternus av Wales, som begge også har minnedag 15. april. I kunsten avbildes han som eremittbiskop med slanger rundt seg.

av Webmaster publisert 10.04.2008, sist endret 28.11.2015 - 02:51