Den hellige Proculus av Bologna (soldat) (d. ~304)

Minnedag: 1. juni

Skytshelgen for Bologna

nullDen hellige Proculus skal ha vært en offiser i den romerske hæren som led martyrdøden for sin tros skyld i Bologna i regionen Emilia Romagna i Nord-Italia. Det skjedde rundt 304 i forfølgelsene under keiser Diokletian (284-305). Tradisjonen sier at han ble halshogd, men den hellige Paulinus av Nola, som skrev rundt år 400, sier i et dikt at han ble korsfestet. Hans minnedag i Martyrologium Romanum er 1. juni.

Soldaten Proculus led martyrdøden utenfor Porta San Mamolo, nær kirken Santa Maria «av den grønne dal» (vallis viridis). På det stedet hvor han ble halshogd, er det reist et kors av stein. Kirken, som nå heter San Procolo, var opprinnelig viet til den hellige Sixtus. Proculus «soldaten» har vært æret i Bologna fra de tidligste tider og ble en tid æret som byens viktigste skytshelgen. Han blandes sammen med den hellige biskopen Proculus av Bologna, som led martyrdøden i 542 og som minnes samme dag.

På slutten av 1300-tallet bygde benediktinerne en kirke i Bologna hvor de to martyrenes relikvier ble overført. De ble plassert i samme grav. Kirken fikk navnet St. Proculus eller San Proclo og var viet dem begge. I Italia er de kjent som «San Proclo Soldato» og «San Proclo Vescovo» for å skjelne dem fra hverandre, og deres kult spredte seg til andre byer. De avbildes noen ganger sammen i malerier fra Bologna-skolen.

Den belgiske bollandist-pateren Hippolyte Delehaye SJ (1859-1941) mener at de hellige Proculus av Pozzuoli og Proculus av Ravenna kan være identiske med soldaten og at den hellige Proculus av Terni er identisk med biskopen.

Kunstneren Michelangelo laget mellom 1494 og 1495 en statue i Bologna av denne hellige Proculus. Den henger på Dominikus-buen i basilikaen San Domenico. Proculus har hatt en svært langvarig kult i Bologna.

Kilder: Attwater/Cumming, Butler (VI), Benedictines, Bunson, Schauber/Schindler, KIR, CSO, zeno.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 28. juni 1998

av Webmaster publisert 28.06.1998, sist endret 28.11.2015 - 02:51