Den salige Peter diakonen av Salussola (~550-~605)

Minnedag: 12. mars

Den salige Peter diakonen av Salussola (~550-~605)
Skytshelgen for Salussola

Den salige Peter (it: Pietro) ble født midt på 500-tallet i Italia. Ifølge en rotfestet tradisjon og basert på middelalderske liturgiske manuskripter som er bevart i Archivio Capitolare i Vercelli, tilhørte han en bulgarsk familie som var føydalherrer i Vittimulo, og deres slott er opprinnelsen til den nåværende byen Salussola i bispedømmet og provinsen Biella i regionen Piemonte i Nord-Italia. Som ung kan Peter ha dratt til Roma for å studere, men muligens var han også født i Roma.

I Roma traff han den senere pave Gregor I den Store (590-604), og de ble gode venner. Antakelig ble også Peter benediktinermunk (Ordo Sancti Benedicti – OSB) i Andreas-klosteret i Roma. Etter at han hadde virket som subdiakon i Kirken i Campania, ble han til slutt i 577 viet til diakon (kardinaldiakon) av pave Benedikt I (575-79), og han kalles på latin Petrus Diaconus eller Petrus Levita.

Etter at Gregor den Store ble valgt til pave, ble han bispeviet den 3. september 590. En av hans første beslutninger var å sende Peter til Sicilia som sin vikar. Peter var på øya fra 590 til 592, og trolig hadde han sitt hovedkvarter i Siracusa. Deretter var han pavens vikar i Campania i ett år, og deretter slo han seg ned for godt i Roma. Han var pave Gregor den Stores trofaste sekretær, og det var til ham Gregor dikterte sitt firebindsverk kalt «Dialoger».

Legenden forteller at Gregor dikterte sine bøker til en skriver fra bak et forheng. Ved en anledning var Peter forbløffet over hvilken fart som Gregor la ut dogmene i den kristne lære med, så han trakk forhenget til side, og han så da Den Hellige Ånd i form av en due som satt ved pavens øre og hvisket til ham hva han skulle skrive. I kunsten blir Gregor den Store fremstilt som pave med bok og fjærpenn og med en due på skulderen, som et symbol på at hans skrifter var inspirert av Gud selv. På mange bilder opptrer også sekretæren Peter.

Pave Gregor døde den 12. mars 604. På dødsleiet betrodde han Peter at han ville ha prøvd å ødelegge sine verker, men Peter sa at da ville han ha hindret ham. Peter døde en 20. april etter 605 og ble først gravlagt ved siden av pave Gregor. I dag befinner hans grav seg i kirken i Salussola.

Peter ble saligkåret den 3. mai 1866 ved at hans kult ble stadfestet av den salige pave Pius IX (1846-78). Hans minnedag er 12. mars, men dødsdagen 20. april nevnes også. Peter æres som vernehelgen for Salussola.

av Webmaster publisert 02.07.2006, sist endret 28.11.2015 - 02:51