Den hellige Peregrinus av Dyrrachium og ledsagere (d. ~117)

Minnedag: 7. juli

De hellige Lucian, Pompeius, Hesychius, Papius, Saturnin og Germanus

Den hellige Peregrinus (it: Pellegrino) og hans ledsagere Lucian, Pompeius, Hesychius, Papius (Papias), Saturnin og Germanus (it: Luciano, Pompeo, Esichio, Papio, Saturnino e Germano) levde i Italia på begynnelsen av 100-tallet. De var kristne, og da det brøt ut forfølgelser under keiser Hadrian (98-117), bestemte de seg for å flykte. De dro til Dyrrachium (it: Durazzo) i Makedonia, som nå er Durrës i Albania.

Da de kom dit rundt 117, så de byens biskop, den hellige Astius, ligge død, festet til et kors uten å være hengt opp. Han var dekket av honning og lagt ut i solsteken, og hans nakne legeme tiltrakk horder av vepser og fluer. Ved å gi ham tusenvis av stikk gjorde de at han døde langsomt og smertefullt.

Peregrinus og hans ledsagere viste sympati med Astius, berget martyrens legeme og priste Kristus. Derfor ble de selv tatt og ført for guvernør Agricola, som fikk dem lagt i lenker, tatt med ut på Adriaterhavet i en galei og kastet over bord. Deres minnedag i Martyrologium Romanum er den 7. juli sammen med Astius, men 6. juli nevnes også.

Kilder: Patron Saints SQPN, santiebeati.it, zeno.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 8. oktober 2011

av Per Einar Odden publisert 08.10.2011, sist endret 28.12.2015 - 12:06