Den salige Peter Yi Tae-gwon (1782-1839)

Minnedag: 20. september

92. Den salige Peter Yi Tae-gwon, også kalt Seung-hwa, koreansk legmann, ble født i 1782 i Hongju i Chungcheong-do i Sør-Korea. Han kom fra en underklassefamilie. Da han var ung, lærte han katekismen fra sine foreldre. Hans far Yi Mu-myeong ble arrestert i 1801 under Shinyu-forfølgelsen og døde i eksil i Jeolla-do. Hans onkel Paulus Yi Yeo-sam ble martyrdrept i Hongju i 1812. Under Sinhae-forfølgelsen i 1791 ble Peter Yi arrestert i en alder av ni år og ble satt fri. Under Shinyu-forfølgelsen i 1801 ble han arrestert igjen sammen med sin far, onkel og eldre bror. Men igjen ble han satt fri. Han ble arrestert igjen i 1802 med sine onkler.

Det er en indikasjon på at Peter Yi hadde vist sin skrøpelighet. Han praktiserte imidlertid trofast sin religion da han ble satt fri. Han viet sitt liv til å studere katolsk lære, transkribere religiøse bøker og dele dem ut til de troende, og slik spredte han evangeliet til sine naboer. I 1827 flyttet han med sin mor og familie til Jeolla-do, og der led han mye i forfølgelsen nok en gang. Han ønsket å flykte til et tryggere sted, men han hadde ikke mot til å dra alene. Han bestemte seg for å bli værende hos sin familie og vente på Guds vilje, mens hans yngre bror rømte.

Det varte ikke lenge før politiet stormet landsbyen hvor Peter Yi og hans familie bodde. Han ble arrestert og brakt til Jeonju. Der gjennomgikk han fryktelige avhør og tortur. Fysisk svekket sa han straks: «Jeg vil gi dere de katolske bøker og fortelle hvor andre katolikker holder til». Men han trakk tilbake sin erklæring og var taus. Til tross for gjentatte harde forhør og tortur bekjente han sin tro på Gud med heroisk mot. Da bestemte guvernøren av Jeonju seg for å drepe ham og ga ordre om å fengsle ham.

Peter Yi var tvunget til å bli i fengsel i tolv år sammen med de salige Peter Kim Dae-gwon (nr 94) og Job Yi Il-eon (nr 90). I denne perioden undertegnet han sin skriftlige dødsdom tre ganger og nektet hele tiden å redde sitt liv ved å forråde Gud. Under Gihae-forfølgelsen i 1839 ble han tatt med til markedsplassen i sentrum av Jeonju i Jeolla-do og ble halshogd etter kongens ordre og døde som martyr. Det var den 29. mai 1839 (den 17. april etter månekalenderen). Peter Yi var 57 år gammel. Han døde sammen med fire andre, de salige Job Yi Il-eon (nr 90), Peter Sin Tae-bo (nr 91), Paulus Jeong Tae-bong (nr 93) og Peter Kim Dae-gwon (nr 94).

Under fengselsoppholdet førte Peter Yi en dagbok etter anmodning fra den hellige p. J. Chastan. Følgende er et utdrag fra den skriftlige dødsdommen som justisdepartementet sendte til kongen: «Yi Tae-gwon var dypt besjelet av den katolske religion både dag og natt, derfor ønsker jeg å behandle ham i samsvar med den nasjonale lov».

Kilder: newsaints.faithweb.com, koreanmartyrs.or.kr - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 3. august 2014

 

av Per Einar Odden publisert 03.08.2014, sist endret 28.12.2015 - 12:06